”Det känns tryggt att vi har satsat lika mycket”

Clara Larsson och Philipp Goldberg var redan vana bostadsrättsägare när de flyttade ihop i en gemensam trerummare. Tack vare erfarenheterna de hade i ryggen har de inte haft några problem med att komma överens om hur de ska hantera sitt stora köp och sin gemensamma ekonomi.

Bild Clara Larsson, Philipp Goldberg och deras son Dante har bott i den luftiga trerummaren i ett halvår. Foto: Anders G Warne
Clara Larsson, Philipp Goldberg och deras son Dante har bott i den luftiga trerummaren i ett halvår. Foto: Anders G Warne

I en ljus bostadsrättslägenhet högt uppe i ett hus i en idyllisk del av Stockholms innerstad bor Clara Larsson, Philipp Goldberg och deras son Dante, 15 månader. Här har de bott i ett halvår och trots att de lever med ett litet barn har de hunnit med att bygga om och renovera större delen av den luftiga trerummaren.

När de köpte sitt nya boende sålde de sina respektive bostadsrätter och gick in med exakt lika mycket pengar i den nya lägenheten.

– Det känns tryggt för oss båda att vi har satsat lika mycket. Det blev en bra start, säger Clara Larsson.

Via banken tecknade de dessutom varsin ömsesidig livförsäkring. Tanken är att om det värsta skulle hända och en av dem skulle gå bort, ska den som finns kvar kunna fortsätta att bo i lägenheten. De har även skrivit ett samboavtal, något som Clara Larsson betecknar som ”ganska oromantiskt, men praktiskt och egentligen rätt odramatiskt”.

Både Clara Larsson och Philipp Goldberg har ägt flera lägenheter genom åren och även varit sambor på varsitt håll tidigare. De tycker att de har lärt sig mycket på vägen och att det underlättade när de nu skulle satsa gemensamt. De visste vad de ville ha och hur man förhandlar med banken.

– Varje gång man har köpt ett nytt boende har det känts nervöst, det är mycket pengar det handlar om. Men det är sällan någon som förlorar på att ta sig in på bostadsmarknaden genom att köpa en bostadsrätt, långsiktigt har det alltid visat sig vara en bra affär för mig, säger Clara Larsson.

Clara Larsson arbetar med pr och kommunikation på ett tjänsteföretag och Philipp Goldberg är kommersiell chef på ett it-företag, men just nu föräldraledig med Dante. Båda är intresserade av inredning, vilket märks i den smakfullt möblerade lägenheten med sitt centralt placerade stora och personliga matbord där Dante just nu kalasar på ett päron. Det mesta i lägenheten är nyköpt samägt. Paret har ett gemensamt konto och delar alla utgifter.

– Vi har en liknande syn på pengar och hur de ska hanteras, så det har inte varit några problem, säger Philipp Goldberg.

– Pengarna går till mat, resor – alltså före coronapandemin – och till hemmet. Allt det har vi ju gemensamt. Det övriga tror jag går jämnt upp i längden, säger Clara Larsson.

De har även köpt en bil tillsammans och gått in med lika mycket pengar där. Nästa investering blir troligen en sommarstuga.

– Vi funderade ett tag på att köpa villa, men kom fram till att vi vill bo i lägenhet. Och komplettera med ett sommarhus, säger Philipp Goldberg.

Dante har ätit upp sitt päron och det är dags för middagssömnen. Men först en saga i soffan med mamma och pappa. Och, trots tröttheten, ett litet leende mot fotografen.

FAKTARUTA

CLARAS OCH PHILIPS BÄSTA TIPS

  • Prata tidigt om vilken relation ni har till ekonomi och boende.
  • Skriv samboavtal.
  • Om ni inte går in med lika mycket pengar, skriv ett skuldebrev, det är enklare än att dribbla med olika procent ägande.
  • Om ni inte har helt delad ekonomi, skaffa ett konto för de gemensamma vardagsutgifterna.
  • Förhandla räntesatsen med olika banker – flera gånger – innan ni tar lån.
  • Ha alla försäkringar på plats när ni flyttar in.

Läs mer om hur Sharon Lavie, sparekonom på Hypoteket, råder. Och även Guide till bosmarta tips.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet