”Vi ville inte lägga tid på att renovera”

Att familjen Herkel skulle flytta från en charmig 1930-talslägenhet mitt i Malmö till ett nybyggt bostadsrättsradhus i Johanneslust var inte alls planerat. Trots att bygget försenades och allt inte fungerade vid inflytt, ångrar familjen inte sitt hastiga beslut. – Vi köpte grisen i säcken, men vi älskar det, säger Linda Herkel.

Bild familjen Herkel i brf-radhuset i Johanneslust
Linda och Peter Herkel med döttrarna Tilda, 1, och Ebba, 5. Foto: Roger Nellsjö

Det är som ett Bullerbyn i 2000-tals tappning. Mellan längorna av rödmålade BoKlok-radhus i bostadsrättsföreningen Sommarlust leker barnen och rusar in och ut hos varandra. En idyll för alla med små barn som vill leva nära andra barnfamiljer.

– Vi är ju väldigt sociala. Man måste nog ha en viss personlighet för att bo så här tätt, säger Linda Herkel.

Familjen hamnade här av en slump. De hade aldrig funderat över nyproduktion och hade inte ens tänkt flytta. Men så blev de ombedda av några vänner att vara ombud på en säljstart av Ikeas och Skanskas radhussamarbete.

– På säljstarten var det proppfullt och vi kände många som var där, minns Linda. Vännerna fick huset de önskat, men när mötet var slut fanns sju radhus över.

– Några dagar senare sa Peter, ”ska vi inte ta ett av husen som är kvar?”, berättar Linda. Sen gick allt väldigt fort. Ett möte bokades in, familjen fick lånelöfte från banken och bara några dagar efter beslutet tecknades avtal.

– När vi ringde mäklaren sa hon, ”ni kanske ska titta på huset först”. Hon tvingade oss att åka till ett liknande radhusområde i Stångby utanför Lund, säger Linda.

Läget var egentligen det viktigaste för familjen. Var solen skulle hamna och att huset inte låg precis intill lekplatsen. Perioden fram till inflytt upplevde de som ganska behaglig.

– Det enda som var frustrerande var att bygget förlängdes ett halvår, en klausul i kontraktet tillät att de kunde göra så. Under tiden fick vi vårt andra barn och trängdes i tvåan, berättar Linda.

Jag var så tacksam över att allt var nytt och det mesta ändå funkade. Att slippa gå i renoveringsfällan är det skönaste med nybyggt.

När familjen slutligen flyttade in i sitt nya hus var området fortfarande en byggarbetsplats. Längorna mittemot var inte färdiga. Gräsmattan var inte lagd, ett av elementen på övervåningen fungerade inte, golvvärmen var feldragen och utomhuselen likaså.

– Köksblandaren droppade i de flesta hus. Vi råkade dra av vår helt. Den var inte av bra kvalitet. Och mångas ringklockor har gått sönder, säger Peter Herkel.

Familjen har från start varit fullt medveten om att BoKlok-husen är ett budgetalternativ, och var också förberedd på att vissa saker inte skulle fungera perfekt från start. Att de hade ganska låga förväntningar bidrog till att de fel som trots allt uppstod var lättare att leva med.

– Jag var så tacksam över att allt var nytt och det mesta ändå funkade. Att slippa gå i renoveringsfällan är det skönaste med nybyggt. Vi vill inte lägga tid på att renovera.

En annan fördel, som också vägde upp de initiala problemen var att de fick huset till ett förmånligt pris. I dag kostar husen i området det dubbla.

Bostadsrättsföreningen som startades av byggherren Skanska fanns på plats när familjen flyttade in. Skanska finns fortfarande med i bilden men kommer i år att avveckla sin inblandning. Föreningen har de första fem åren drivits av en riktigt engagerad granne som styrt upp allt till det bästa enligt Linda. Sedan en vecka tillbaka har föreningen en ny ordförande.

– Här har ni henne! skrattar Peter och pekar mot sin fru.

Det är nu fem år sedan BoKlok-husen i Johanneslust uppfördes och garantin är på väg att löpa ut. Under åren har två besiktningar gjorts och snart är det dags för garantibesiktning.

– Jag tycker det är magiskt att bo så här, säger Linda. Barnen går i samma klass som grannarnas och ibland träffas de åtta timmar om dagen. Skulle vi få för oss att flytta till något större, då vill jag ha nybyggt igen.

Köpa nyproduktion? här är lindas och peters tips:

1. Ha inte för höga förväntningar, det kommer inte att bli perfekt från start.

2. Be att få se en motsvarande färdigbyggd bostad.

3. Ge det nya området en chans, det tar tid innan allt sätter sig.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet