På jakt efter energitjuvar

Även om allt är nytt och blänker, betyder inte det att allt fungerar som det ska. Eller ens är rätt monterat. Det finns många saker en bostadsrättsförening kan göra för att optimera energiåtgången. Din Bostadsrätt följde med på en besiktning av en nybyggd fastighet för att se vad som kan bli bättre, både för miljön och ekonomin.

Det tar bara en kort stund innan Willy Ociansson slår huvudet på hållbarhetsspiken.

– Blåser det in luft genom balkongdörrarna trots att de är stängda?

De tre representanterna från bostadsrättsföreningen The Village i Hammarby Sjöstad i Stockholm nickar spontant.

– Ställ ett tänt värmeljus på golvet vid den stängda balkongdörren och sätt på köksfläkten. Om det fladdrar är det ett fel som ni ska påtala. En byggnad som inte är lufttät är inte godkänd. Det är viktigt.

Så här fortsätter det. Willy Ociansson går metodiskt igenom hela huset – ett nybyggt, elva våningar högt hus med milsvid utsikt från takterrasserna. Han ställer konkreta frågor:

– Händer det att det plötsligt luktar matos eller cigarettrök inne i era lägenheter?

Återigen får han medhåll från de boende.

– Jag kunde nästan tro det. Om ni tittar ut genom fönstret här, ser ni en stor grå låda på taket. Den lådan både suger in frisk luft och sprutar ut luft från lägenheterna. Insuget och utblåset sitter precis bredvid varandra, så kallad extern kortslutning. Jättevanligt fel i nybyggda hus, men om någon av grannarna har katt och någon annan är allergisk kan det bli problem. Fast det är enkelt åtgärdat med en så kallad jethuv.

Vi är här för en så kallad Ecodrive, som arrangeras av medborgarinitiativet ElectriCITY i samarbete med konsulten Willy Ociansson och Sjöstadsföreningen. Syftet är att på ett enkelt och engagerande vis hitta sätt att göra fastigheten mer energieffektiv – vilket även sänker kostnaderna.

Att en fastighet är nybyggd är inte på något sätt en garanti för att den är energieffektiv, menar Willy Ociansson. Tvärtom kan det finnas ganska allvarliga fel.

– Framför allt handlar det om att man inte har optimerat systemen. Det är som att skriva en tjock bok och sedan inte kolla stavningen. Jag har gjort hundratals sådana här besiktningar över hela landet, inte en enda har varit helt utan fel, säger han och instruerar föreningens energiansvariga, Jacqueline Bergersten, att lägga handen på ett tjockt rör.

– Är det varmt eller kallt?

– Oj, det är jättevarmt, svarar hon.

– Det betyder att det är felkonstruerat. Om returvattnet till fjärrvärmeverket är över femtio grader varmt, får ni betala straffavgift. Om det är under femtio grader får ni bonus. Kolla här, ert är femtioen grader varmt.

Hade man gjort likadant med flygplan eller bilar hade det ju blivit katastrof. Det är okunskap. Eller slarv.

Att sitta i en bostadsrättsförenings styrelse och få ansvar för energifrågorna är många gånger en grannlaga uppgift. Långt ifrån alla har den kunskap som krävs för att kunna föra föreningens talan gentemot byggherrar och andra aktörer. Just därför var det extra viktigt att få en genomgång av huset, menar Jacqueline Bergersten.

– Det här är ju ett helt nytt hus och vi i styrelsen tillträdde inte förrän i maj i år. Jag är ny på min post och jag kan inte mycket om energifrågor alls egentligen. Så det här var väldigt givande.

Vad överraskade dig mest under genomgången?

– Vi misstänkte att det fanns förbättringar som kan göras. Och under genomgången fick vi det bekräftat. Det var oerhört värdefullt att kunna ställa frågor till en person som har kunskap kring hur system och lösningar fungerar tillsammans. Nu kan vi sätta oss ned och diskutera detta och göra en ordentlig prioriteringslista med åtgärder. Annat som innebar ny kunskap för Jacqueline Bergersten var bytet av luftfiltren.

– Jag visste inte alls att vi var ansvariga för att byta dem två gånger om året till exempel, säger hon.

Under tiden har Willy Ociansson genomfört vad han själv kallar en ”norsk reset” av de tre tryckstegringspumparna på golvet i det tryckande varma källarrummet. Det vill säga stängt av dem och slagit på dem igen, för att se om en blinkande gul lampa på en av dem skulle släckas. Det gör den.

Är det ofta så här mycket fel på nybyggda hus?

– Ja, du. Jag tycker det finns stora brister i byggprocessen. Någon har bestämt att det ska vara på ett sätt och sen vågar eller förstår ingen annan att det är fel. Hade man gjort likadant med flygplan eller bilar hade det ju blivit katastrof. Det är okunskap. Eller slarv, säger Willy Ociansson.

Hittar du lika många saker att anmärka på i äldre hus?

– Nej inte alls. Det skiljer sig väldigt mycket åt. Häromdagen gjorde jag en genomgång av ett hus från 1920-talet och det är ju mycket enklare teknik. Från början är det byggt för att värmas av kakelugnar och sen har man bytt ut saker efter hand. Det är inte mycket som kan krångla.

Tips!

Läs om

Läs om energiåtgärder i äldre fastigheter och vad den lagstadgade energideklarationen har för betydelse.

Läs även vad hållbarhetsexperten Robert af Wetterstedt säger om hållbara materialval vid renovering.

Av: Kalle Dixelius

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Energieffektivisering

    Oavsett ålder på föreningens byggnader finns det nästan alltid en förbättringspotential vad gäller att minska energianvändningen. Men förutsättningarna är väldigt olika från en bostadsrättsförening till en annan.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela 2024 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet