Deklaration förenklar för klimatsmarta bostadsköp

Säg att du står inför ditt livs kanske största affär – att köpa en lägenhet. Men hur vet du att den är klimatsmart och hållbar? Är nybyggda fastigheter automatiskt mer hållbara? Eller är det tvärtom? Här reder vi ut begreppen.

För lite drygt tio år sedan kom regler som innebär att ägare till större byggnader, till exempel flerfamiljshus, behöver göra en energideklaration. Tanken var bland annat att köpare av bostadsrätter på ett lättare sätt skulle kunna bilda sig en uppfattning om hur energieffektiv fastigheten de planerade att flytta till var.

– Vi hoppades att det skulle få en påverkan på bostadsrättspriserna, men jag tror inte det blev så, tyvärr, säger Birgitta Govén, energiexpert på branschorganisationen Byggföretagen.

Nej, även om energiförbrukningen ingår i annonsen är det inte ofta det används som ett argument. Läge, standard, planlösning och pris är än så länge viktigare faktorer när vi bestämmer oss för att köpa.

Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, tycker dock att han märkt en liten ökning i efterfrågan på klimatsmarta lägenheter.

– Det gäller mest energiförbrukningsaspekten, alltså hur pass energisnål fastigheten eller lägenheten är, säger Björn Wellhagen.

Men energiförbrukningen är bara en del av hela bilden när det gäller hur klimatsmart en fastighet är. Lika viktigt är vilka material den byggts av, hur den byggdes och vilka möjligheter den boende har att leva ett miljövänligt liv i den.

Den stora utmaningen är att se över det befintliga fastighetsbeståndet och göra det mer hållbart.

Där kommer EU:s klimatdeklaration in i bilden. Det är en standard som är tänkt att träda i kraft 2022. Den kommer att ta ett större grepp kring en byggnads klimatpåverkan och ska göra det lättare för köpare att navigera i de här ofta komplexa frågorna.

– Med klimatdeklarationen kommer man att få en annan helhet. Den kommer att ange hur mycket koldioxidutsläpp byggnaden har orsakat under sin byggtid. Har det blivit mycket materialspill under byggandet? Vilken slags betong har använts – och så vidare, säger Birgitta Govén.

Är det inte bara lättast att köpa en nybyggd lägenhet om man vill vara säker på att den är klimatsmart?

– Om du tittar på själva konstruktionen så är svaret ja. Men det betyder inte att man för den skull ska riva allt och bygga nytt, för att ta bort något som fungerar är ju inte särskilt smart. Den stora utmaningen är att göra det befintliga fastighetsbeståndet mer hållbart, säger hon.

En annan aspekt av ett klimatsmart lägenhetsbestånd är den ojämna fördelningen av hur folk bor, i synnerhet i storstadsområdena, påpekar Björn Wellhagen.

– Ur ett hållbarhetsperspektiv skulle det vara bättre om vi kunde använda det befintliga bostadsbeståndet på ett mer effektivt sätt. Nu vet vi till exempel att ganska många människor som är ensamstående över 65 år bor på rätt många kvadratmeter, säger han.

Vilket är ditt bästa tips för en bostadsköpare som vill ha ett hållbart boende?

– Titta i årsredovisningen. Vad har föreningen för planerade investeringar? Finns det pengar avsatt för laddstolpar eller andra åtgärder? Hur ser källsorteringsmöjligheterna ut? Det är sådant som är handgripligt och enkelt. Dessutom kan du alltid prata med någon ansvarig i föreningen, säger Björn Wellhagen.

LÄS MER PÅ TEMA MILJÖ

Av: Kalle Dixelius

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Energieffektivisering

    Oavsett ålder på föreningens byggnader finns det nästan alltid en förbättringspotential vad gäller att minska energianvändningen. Men förutsättningarna är väldigt olika från en bostadsrättsförening till en annan.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet