Fixartipset

Mycket att spara på täta fönster

Snart är det vinter och det finns mycket energi att spara genom att täta fönstren. Oftast ligger det ansvaret på bostadsrättshavaren själv. – Det är inte svårt. Men passa på nu, för det är inte roligt att göra när kylan väl kommit, säger snickaren Fredrik Viltpil.

Text: Petra Olander

Uppvärmningskostnaderna står för en stor del av bostadsrättsföreningens utgifter. En vanlig värmetjuv som är enkel att mota bort är otäta fönster till följd av slitna och gamla tätningslister.

Vanligtvis är det bostadsrättshavaren som ansvarar för att täta fönstren, såvida det inte står något annat i stadgarna. Det är dock ovanligt.

– Det kostar inte mycket att köpa en ny tätningslist och de finns till och med i dagligvaruhandeln. Men satsa på en list av EPDM-gummi, så den tål väder och vind och håller i många år, säger Fredrik Vitpil, snickare på ett byggbolag i Umeå.

Nästa steg är att ta reda på hur bred list du behöver.

– Men det är svårt att mäta sig fram till. Det bästa är att ta häftmassa eller modellera, lägg i fönsterkarmen och stäng sedan fönstret. När du öppnar igen ska häftmassan vara tydligt åtklämd. Då vet du hur tjock listen behöver vara.

Listen ska sitta på fönsterkarmen, så nära den varma luften som möjligt. Den ska stänga till mot karmen så att den varma och fuktiga luften inne inte kommer i kontakt med den yttre kalla glasrutan.

– Om du sätter listen fel märker du det genom att det blir kondens på glasrutan. Då får du göra om det. Men detta är inte svårt. Mitt bästa råd är att ta det lugnt och ta tid på dig. Och stå inte där i december när det är kallt, då hastar du och det blir inte bra.

Gör så här!

  • Mät ut listens tjocklek genom att först lägga häftmassa/modellera och sedan stänga fönstret.
  • Köp en självhäftande EPDM-list.
  • Klipp av listen med sax vid fönsterkarmarnas slut.
  • Nita fast i ändarna med småspik eller häftpistol, så att listen sitter ordentligt.

Relaterade artiklar

Se fler artiklar

Relaterade ämnen

  • Oavsett ålder på föreningens byggnader finns det nästan alltid en förbättringspotential vad gäller att minska energianvändningen. Men förutsättningarna är väldigt olika från en bostadsrättsförening till en annan.

Se alla ämnen

Relaterade kurser

  • Kurs

    Miljö- och hållbarhetsarbetet i föreningen

    Du ska på den här kursen inspireras till att påbörja och planera föreningens hållbarhetsarbete på både lång och kort sikt. Därtill få kunskap om hur du genom ert hållbarhetsarbete kan bidra till en bättre miljö och samtidigt spara pengar.

Se fler kurser