Hur blir jag av med flugorna?

17 aug 2018 | Sommar och värme innebär högsäsong för flugor. De söker sig in i våra bostäder och kan skapa både otrivsel och vara en hälsofara. Men med några enkla tips håller du flygfäna borta.

Hemmets mysterier | Ohyra

Plötsligt har bostaden invaderats av små flygfän som svärmar över de gamla bananerna i fruktfatet. Var kom de ifrån? Och hur blir jag av med inkräktarna? Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex, har svaren.

– Det finns några arter av flugor som lever på vår oförmåga att städa och hålla rent. Fruktflugan lever på jästa frukter och bär och utvecklas utomhus under sensommaren och kan då också komma in i våra bostäder. De förökar sig snabbt när den hittar platser att lägga sina ägg, som i övermogna frukter eller i syltburkar som du lagt till återvinning men som inte är riktigt rengjorda, säger han.

Även om fruktflugan skapar otrivsel är den inte någon fara för vår hälsa. Det finns dock andra arter som kan innebära en hälsorisk, även om det är sällsynt att insektsbekämparna måste rycka ut för att bostäder invaderats av flugor.

– Däremot kan flugan vara ett stort hälsoproblem för restauranger och storkök eftersom den rör sig mellan ohygieniska och rena miljöer och kan föra med sig smitta. Enstaka flugor i hemmet utgör dock ingen större hälsorisk, påpekar Thomas Persson Vinnersten.

För den som besväras av flugor finns det enkla knep att ta till, som att inte ha fönstret på glänt hela dagarna.

– Täta vid fönster och sätt upp insektsnät på ventiler så försvårar du för flugorna att ta sig in.  Klisterremsor och flugfällor kan också minska problemen.

Thomas Ekenberg

 

GÖR DIN EGEN FLUGFÄLLA

Blanda två delar vinäger och en del sirap med en droppe diskmedel i en flaska. Blandningen lockar till sig fruktflugorna som tar sig ner i flaskan och fastnar där.

FÅ BORT FLUGOR I AVLOPPET

Att hälla kokande vatten i avloppet eller golvbrunnen är ett effektivt sätt att bli av med flugor som gillar de fuktiga miljöerna i vattenlås och badrum.

Fler svar på hemmets mysterier finns i tidigare nummer, se bostadsratterna.se under Allt om bostadsrätt.

Skriv en kommentar

Mer som detta