Förslag om nya regler för andrahandsuthyrning

Sommaren 2023 tillsatte regeringen en utredning i syfte att utöka möjligheterna för privatpersoner att hyra ut sina bostäder i andra hand. I dag den 28 maj presenterades förslagen. Läs mer om dem här nedan och se videon där Ulrika Blomqvist, vd, och Kenny Fredman, som varit förordnad som expert i utredningen förklarar vad de innebär.

Reglerna om andrahandsuthyrning ändrades senast 2014 med vissa förenklingar som följd. Som ett led i regeringens ambition att på olika sätt råda bot på bostadsbristen vill man nu göra det ännu lättare för privatpersoner att hyra ut sina bostäder.

Det som styr andrahandsuthyrning i bostadsrätt är bostadsrättslagen, privatuthyrningslagen och föreningens stadgar. Bostadsrätternas samhällspolitiske chef Kenny Fredman har varit förordnad som expert i utredningen om andrahandsuthyrning och understryker att Bostadsrätterna inte tycker att reglerna behöver ändras. De regler som gäller i dag är väl avvägda.

– Redan i dag finns möjlighet för den som vill hyra ut sin bostad tillfälligt att göra det om det finns skäl. Det kan exempelvis handla om utlandsvistelse, studier på annan ort, provsammanboende eller svårsåld lägenhet, säger han.

Kenny Fredman framhåller också att en förening kan vara mer generös än lagen säger. Tidigt talades det om att utredningen skulle föreslå en möjlighet att hyra ut sin bostadsrätt utan föreningens tillstånd. Men det förslaget kom inte.

– Om det hade föreslagits och genomförts skulle det ha inneburit att föreningarna inte fick något alls att säga till om. Det hade dessutom öppnat upp för att bostadsrätter i större utsträckning hade kunnat användas i exempelvis kriminell verksamhet, kommenterar Kenny Fredman.

I betänkandet En mer flexibel hyresmarknad föreslås däremot en ny lag om privatuthyrning med nya villkor. Dessa riktar sig dock mest till uthyraren och den som ska hyra. Ett annat förslag är att en person ska kunna hyra ut mer än en bostad med samma regler som för en. Tidigare har bostad nummer två fått rätta sig efter jordabalken, inte privatuthyrningslagen. Det ska också enligt utredningen vara möjligt att hyra ut bostadsrätten under längre tid och begreppet inneboende ska bli tydligare.

– Det kommer fortfarande finnas en möjlighet för föreningen att säga nej om föreningen riskerar att bli oäkta med för många uthyrda lägenheter. Positivt är också att det blir tydligare vad begreppet inneboende innebär, säger Kenny Fredman.

Däremot menar han att spekulationen på bostäder riskerar att öka ifall förslaget att det ska gå att hyra ut två bostäder med samma regler går igenom.

Regeringen kan nu skicka ut förslaget på remiss och därefter även bearbeta det ytterligare innan det till slut når riksdagen för beslut.

Relaterade artiklar

Se fler artiklar

Relaterade ämnen

  • Medlemmar vill ibland hyra ut sina bostadsrätter i andra hand, och i vissa fall bör styrelsen ge tillstånd till det. Om en medlem hyr ut utan tillstånd ska styrelsen agera efter en given mall.

Se alla ämnen

Relaterade kurser

  • Kurs

    Hyra ut i andra hand - vad gäller idag?

    Vi märker att fler upplåter sin lägenhet i andra hand. På denna kortare kurs tar vi upp hur ni i dagsläget bör tänka kring andrahandsupplåtelser i föreningen för bostadsrätter. Viktigt att ni i styrelsen har kunskap om de aktuella regler och villkor som gäller idag.

  • Kurs

    Andrahandsuthyrning

    I denna grundkurs går vi igenom bestämmelser samt praxis från hyresnämnderna för att klargöra hur styrelsen kan handlägga ansökningar om andrahandsuthyrning. Hur ska styrelsen ska agera vid misstankar om att en lägenhet hyrs ut utan tillstånd?

Se fler kurser