Så putsar du fönster som ett proffs

3–4 sekunder tar det för Ivan Pleinadius att putsa en kvadratmeter fönsterruta. Han är dubbel svensk mästare, har två guld och en bronsmedalj från VM i fönsterputsning. Här ger han sina bästa tips.

Släpp tidningspapperet och skippa diskmedlet. Det säger Ivan Pleinadius, med 27 års erfarenhet som fönsterputsare och driftchef på Putsarkungen AB, ett företag aktivt i Västmanland, Uppland och Gävleborg med omnejd.

– Förr hade vi handdiskmedel i tvättvattnet. Men det är olja i diskmedel numera, för att skydda händerna, och det lämnar en oljehinna på rutan, säger Ivan.

Rätta ingrediensen i tvättvattnet är i stället fönstersåpa, som finns att köpa hos specialister och på internet.

Men rödsprit då, enligt ett färskt test i Råd & Rön ska det vara bäst att ha i tvättvattnet?

– Ja, om det är minusgrader ute är det bra. Men vi använder helst spolarvätska.

Ivan har putsat både i 14 minusgrader och i stekande sol. Det kan man göra som proffs, säger han.

Men när är bästa tiden att putsa som amatör?

– En mulen dag då det inte regnar. Om solen skiner så börja på skuggsidan och följ efter skuggan till resten av fönstren.

Hur ser jag till att det inte blir ränder?

– Skrapan ska göra jobbet. Torka aldrig mitt på rutan. Du ska bara torka kanterna på fönstret, om det runnit där. Och bäst att torka med är urtvättade bomullslakan.

Men varför ska jag inte använda tidningspapper?

– På 1950- och 1960-talen fanns det ammoniak i tryckfärgen på tidningspapper. När man gnuggade papperet mot ytan tryckte man ut ammoniaken, som tog bort fett. Men i dag finns det inte ammoniak i tidningspapper.

Tips! Se proffsen

SM i fönsterputs avgörs 7–8 oktober på Kistamässan i Stockholm.

5 steg till snygga fönster

1. Lägg på måttligt av blandningen vatten och fönstersåpa på rutan med en påläggare, en slags tvättpäls anpassad för fönstertvätt, eller en svamp.

2. Gnugga hela ytan med påläggaren/svampen.

3. Skölj påläggaren/svampen mellan varje putsning, vrid ur ordentligt.

4. Nu är det dags för fönsterskrapan, gummibladet bör vara fräscht. Dra med skrapan vågrätt från vänster till höger på fönstret med en aning lutning. Ta ett nytt tag och fortsätt så tills hela fönstret är taget.

Av: Petra Olander

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Fönster och dörrar

    I stadgarna kan en bostadsrättsförening reglera om det är medlemmen eller föreningen som ansvarar för lägenhetens fönster och ytterdörrar och därmed har kostnads- och underhållsansvaret. Om stadgarna inte anger något ligger det närmast att lägga faller ansvaret på föreningen.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet