”Det är bra att ha tålamod”

Familjen Älåker lämnade huset på Värmdö för en helt nybyggd etagelägenhet i Nacka. De ser både fördelar och utmaningar med att flytta till nyproduktion. – Det är viktigt att våga ställa krav på de som bygger, säger Daniel Älåker.

Bild familjen Älåker
Familjen Älåker har känt sig trygg genom hela processen. En stor anledning till detta är att familjen valde att köpa av en etablerad och stor byggentreprenör Foto: Helén Karlsson

Det nybyggda området intill vattnet vid Nacka Strand badar i solsken. Det är eftermiddag och hela Stockholms inlopp glittrar i blått. Bara hundra meter från familjen Älåkers veranda glider skärgårdsbåtar och Finlandsfärjor förbi.

– En av orsakerna till att vi köpte den här lägenheten var just närheten till vattnet. Det går att ta båten till jobbet, säger Daniel Älåker och slår sig ned vid utebordet mittemot hustrun Margareta. Genom verandadörren hörs barnen, Thyra, 8, och Algot, 11.

Det var i oktober förra året som familjen Älåker packade upp flyttlådorna i de ombyggda kontorslokalerna, ett massivt flerbostadshus med totalt 268 lägenheter på Augustendalsvägen. Men flytten hade planerats betydligt längre. Själva köpekontraktet skrev de på redan två år tidigare. Då bodde familjen i en villa på Värmdö.

– Vi ville närmare stan och slippa husfixet, men samtidigt ha kvar sjöutsikten. Vi gillade också upplägget: att det var nyproduktion i befintliga gamla kontorslokaler, lägenheter med många olika typer av planlösningar, säger Margareta.

Inflyttningen i nyproduktionen har skett i olika steg, där familjen Älåker tillhörde etapp ett. Under arbetets gång besökte de byggarbetsplatsen vid flera tillfällen. De fick även vara delaktiga i processen och göra vissa tillval för vitvaror, golv och kakel.

– Det var ganska begränsade valmöjligheter, men vi fick välja mellan tre olika tillvalspaket med tre olika prisnivåer, säger Margareta.

Vi gillade upplägget: att det var nyproduktion i befintliga gamla kontorslokaler, lägenheter med många olika planlösningar.

Att köpa nyproduktion kan innebära vissa risker, vad händer exempelvis om bygget inte blir klart eller blir av? Om bostadsmarknaden förändras kraftigt och byggföretaget krisar? Daniel menar att han känt sig trygg genom hela processen.

– Det beror mycket på att det är en stor etablerad aktör som står bakom det här bygget, säger han.

– Samtidigt är man alltid lite orolig vid köp så långt i förväg. Det är en stor affär, säger Margareta och försöker överrösta en traktor som passerar några meter från verandan, på andra sidan ett byggstängsel. Fortfarande finns lediga lägenheter kvar i fastigheten vid Nacka Strand, och allt är inte färdigställt ännu.

Daniel och Margareta tycker att en fördel med nyproduktion är just att allt är nytt. Det är inget badrum som behöver totalrenoveras eller diskmaskin som borde bytas. Samtidigt menar de att det är viktigt att vara noggrann vid besiktning och att påpeka småfel.

– När vi flyttade in upptäckte vi att golvet i Thyras rum hade en luftbubbla. När vi påtalade det lades golvet om. Det var även en målad vägg som blivit flammig och behövde åtgärdas, säger Margareta.

Hon menar att det kan vara bra att ha tålamod med att allt inte är färdigt. När familjen flyttade in var hantverkarna fortfarande i full gång, de kom och gick på dagarna när familjen inte var hemma.

Överlag är familjen Älåker i dag nöjda med sitt boende. Bostadsrättsföreningen består fortfarande av en interimsstyrelse och har inte riktigt kommit igång. Familjen Älåker känner några andra familjer som flyttat in i fastigheten och har redan bra kontakt med grannarna. Dottern Thyra berättar att hon fått flera vänner som hon hälsar på i huset.

– Jag har en kompis som jag leker med mycket, Naomi. Hon bor på tredje våningen. Jag känner mig trygg här, säger hon.

Familjens råd till dig som ska köpa nyproducerat

  • Välj en stor byggentreprenör. Det känns ofta tryggare om det är en känd, etablerad aktör som står bakom bygget.
  • Prata med andra som köpt nyproduktion och hör efter vad de har haft för tankar och problem.
  • Kolla upp vad det är som ingår och inte i köpet. Granska specifikationen för utrustning, så att ni vet vad ni kan förvänta er.
  • Våga ställ krav och var beredd på att det kommer att bli småfel.
  • Kolla upp var ansvaret ligger om bostäderna inte säljs. Hur fungerar det juridiskt, vad blir konsekvenserna för köparen?
  • Läs på om hur det fungerar med garantier efter besiktningen – vad står byggaren för och inte?

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet