Fördelar och nackdelar med nyproduktion

Du behöver inte vara rädd för att köpa en lägenhet i en ny bostadsrättsförening. – Men det gäller att vara noggrann och ta reda på så mycket som möjligt innan du skriver på avtalet, säger Bostadsrätternas vd Ulrika Blomqvist.

Det finns många fördelar med att köpa en nyproducerad lägenhet.

– Du slipper till exempel budgivning då lägenheten säljs till ett fast pris. Dessutom är allt nytt och fräscht. För det mesta kan man också påverka bostadens utformning, färg- och materialval och liknande, säger Ulrika Blomqvist.

Nackdelen är att det ofta kan dröja ganska länge, ibland flera år, från det att köparen har tecknat sig för en nyproducerad lägenhet tills att det är dags att flytta in. Under tiden kan det hända mycket, inte minst med den personliga ekonomin.

– Det är också svårare att bedöma en ny förenings ekonomi, som är den du har avtal med även om det är ett byggbolag som bygger. Föreningen har ju ingen egentlig verksamhet och därmed inte någon balans- eller resultaträkning att visa upp, berättar Ulrika Blomqvist.

För att det ska kunna tecknas ett så kallat förhandsavtal ska det dock finnas en ekonomisk kalkyl som beskriver föreningens ekonomi.

Det ska också finnas en säkerhet för de pengar som betalas in i förskott.

– Ett bra råd är att ta reda på vem som står bakom projektet. Vilket företag är byggare? Hur ser dess ekonomi och historia ut? Det kan till exempel vara en bra idé att kolla på nätet om företaget är omskrivet sedan tidigare.

– Kontrollera vilka garantier företaget har, till exempel att det köper de bostadsrätter som eventuellt inte har gått att sälja när projektet är klart och även svarar för avgiften under en period.

Ulrika Blomqvist säger att det inte nog går att betona vikten av att köpare mycket noga går igenom de olika avtalen innan de skriver på.

– Vad händer till exempel om projektet senareläggs? Har jag möjlighet att kliva av? Och i sådana fall på vilka villkor?

– Är det något som du inte förstår, eller som du tycker är oklart, bör du fråga igen. Det kan också vara en bra idé att ta hjälp av kommunens konsumentvägledare om du känner dig osäker, eller en privat jurist.

I samband med att det så kallade upplåtelseavtalet tecknas ska det finnas med en ekonomisk plan där det bland annat framgår hur högt belånad föreningen är och belåningsgraden per kvadratmeter.

– Ju större lån som föreningen har, desto känsligare är den för räntehöjningar vilket bland annat påverkar den avgift som tas ut. Jag skulle också fråga om det finns en underhållsplan och hur det kommande underhållet ser ut.

Tips till dig som funderar på att teckna dig för en nyproducerad bostadsrätt. tänk på detta:

1. Vill jag bo i området? Kommer jag att trivas? Finns den service som jag behöver eller önskar?

2. Hur långt fram i tiden är tillträdet? Tänk på att din ekonomiska situation kan se annorlunda ut då än vad den gör i dag.

3. Finns det som jag har behov av, till exempel tvättstuga, förråd eller parkeringsplats?

4. Är det bygglov beviljat för projektet? Ring kommunen och kolla.

Av: Mikael Bergling

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet