”Det blev faktiskt bättre än vi tänkt”

När Elin Pilhem och Nikolai Weibull flyttade in i sin nya bostadsrätt i Landala egnahem i Göteborg i juni förra året visste de i princip redan hur deras drömkök skulle se ut. Ändå tog det fyra månader innan det blev klart. Det är de glada för i dag. Ett tips till andra köksbyggare är nämligen att inte stressa.

Bild på Elin Pilhem och Nikolai Weibull
Drömköket är klart! Nikolai Weibull, Elin Pilhem och sonen Levi är mycket nöjda med detaljerna. Foto: Sofia Sabel

Från början ville vi bli klara före sommaren. Men saker tog längre tid än planerat och vi kände oss stressade. Då kom vi på att det är bättre att ta det lugnt, släppa alla deadlines och göra köket färdigt efter sommaren. Det gjorde hela projektet mycket roligare, säger Elin Pilhem.

Egentligen tycker hon och sambon Nikolai Weibull att det är allra bäst att bo i den nya bostaden ett tag innan man renoverar. Så att man hinner känna efter hur man vill ha det. Att de själva hoppade över den fasen berodde på att det nya köket hade samma planlösning som det gamla.

Men planeringen började redan i april med googlande och utflykter till köksutställningar.

– Vi visste ju var vi ville ha skåp och bänkar, att vi ville flytta på kyl och frys för att få bättre ljus och att vi ville ha en flyttbar köksö som en gräns mellan köksdelen och matplatsen, säger Elin Pilhem.

Att de fastnade för ett kök från Vedum berodde främst på att företaget erbjöd många färger att välja bland. Konkurrenterna hade ofta ett sortiment med endast vitt, grått, svart och trä.

– Rätt färg var väldigt viktigt. Vi åkte till en byggmarknad, köpte färg, provmålade de gamla luckorna i sex olika gröna kulörer och hängde upp dem i rätt miljö innan vi bestämde oss. Då lärde vi oss att färgen alltid blir mörkare än vad man tror, säger Nikolai Weibull.

I hemmiljön testades även kakelplattor i olika storlekar och finish. Knopparna till skåp och lådor är av ett annat fabrikat än det kökstillverkaren erbjöd, i marmormönster som harmonierar med arbetsbänkarna.

Ett annat avsteg från standard är diskhon som är underlimmad i stället för nedfälld. På så vis är snittet på stenskivan synligt.

– Vi var inte klara när ritningen var färdig. Det fanns flera val att fundera vidare på. Detaljerna är viktiga. De påverkar helheten väldigt mycket, säger Elin Pilhem.

Att kalla köksgolvet för en detalj är kanske en underdrift, men enligt Nikolai Weibull har det stor del i resultatet:

– Det största lyftet för det här köket var att byta golv. Vi tog bort en slarvigt inlagd plastmatta från 80-talet och ersatte den med trestavig ekparkett.

Försäljaren hos köksleverantören rekommenderade en hantverksfirma som tog hand om allt installationsarbete. Paret kollade med ytterligare en firma, men fastnade för den rekommenderade.

Arbetet inleddes i slutet av augusti, skulle ta fyra veckor men tog nästan det dubbla. Bland annat för att leverantören av diskhon inte höll tiden. Att leva utan rinnande vatten i köket i två månader blev jobbigt med tre små barn.

– Det kändes frustrerande att vänta på diskhon när resten av köket var klart. De lovade leverans ett datum men kom inte. De hörde inte ens av sig och där satt vi och hade tagit ledigt från jobbet, säger Nikolai Weibull.

Men frustrationen glömdes snabbt när allt var klart och de fick se resultatet av de cirka 250 000 kronor köket kostade.

– Det blev faktiskt bättre än vad vi tänkt. När arbetet pågick var det lätt att tänka: valde vi verkligen rätt? Men vi blev positivt överraskade. I våra tidigare lägenheter har vi varit inställda på att flytta vidare och bara målat om köksluckorna. Här tänker vi bo länge och nu har vi det kök vi vill ha, säger Elin Pilhem.

Elins och Nikolais renoveringstips

  • Stressa inte – även om tidsplanen spricker. Lugn och ro gör arbetet roligare.
  • Prata alltid med din förening - även om du inte gör några ingrepp som kräver medgivande är det alltid bra att kommunicera.
  • Förvarna grannar om ni till exempel måste stänga av vattnet eller störa på annat sätt.
  • Spara inte på detaljerna om du tänker bo länge. Detaljerna skapar en trivsam helhet som är värd några extra tusenlappar.

Läs också vad Bostadsrätternas expert Per Lillehorn tipsar om att tänka på: Vägen till drömköket.

 

Av: Thomas Östberg

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Ombyggnation i lägenhet

    En bostadsrättshavare har ganska stor rätt att göra förändringar i sin lägenhet eftersom medlemmen har underhållsskyldigheten för lägenhetens inre. Vissa åtgärder i lägenheten kräver styrelsens tillstånd och från den 1 januari 2023 har reglerna i viss mån ändrats.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet