Slipp stöta dig med elen i väggen

01 sep 2022 | När du borrar för att sätta upp en hylla eller tavla finns risk att du stöter på en strömförande ledning, vilket innebär livsfara. Här tipsar elektrikern Björn Johansson om hur du borrar säkert.

”Visst hade det passat bra med en hatthylla ovanför proppskåpet i hallen?” säger sambon. Med lite tur säger du ”nej”.

Vissa inredningsidéer är förenade med livsfara och elektrikern Björn Johansson uppmanar alla gör- det-självare att tänka efter innan borren sätts i väggen:

– Fundera på var elrören kan finnas. Titta på väggen. Är det ett vägguttag, lamputtag eller en strömbrytare precis nedanför eller under? Då finns det sannolikt el där du har tänkt borra, säger Björn Johansson, delägare i Ljus - el & ljusteknik i Skåne.

– Många människor förstår inte vad el är eller hur farligt det är. Men tänk så här: De flesta ledningar går lodrätt i väggarna. Har du två lamputtag finns det också risk att det går ett vågrätt elrör däremellan. Elledningar ligger oftast formade i ett rutnät, säger han.

Framför allt gäller det betongväggar, där elrören sitter fastgjutna. Men är det en hålrumsvägg, av trä eller gips, kan elrören gå lite annorlunda.

Vad händer om jag borrar i ett elrör?

– Du kan få en stöt när du skruvar i skruven och det innebär livsfara. Du kan stryka med, helt enkelt. Om du ”bara” skaver av två eltrådar kan det bli varmt i till exempel en träregel och det kan orsaka brand i väggen, säger han.

Björn Johansson tipsar om att en elsökare kan kontrollera om det finns dold el i väggen.

– Det är ett bra verktyg, men det är inte hundra procent säkert. Till exempel fungerar inte alla elsökare om elen är avslagen. Men har du både tittat på väggen och också gjort en elsökning, då har du gjort allt du kan.

Petra Olander

 

TÄNK PÅ ATT

Även elolyckor som inte upplevs som allvarliga kan ge svåra följder. Skadorna kan visa sig först senare. Uppsök därför alltid sjukvården om du har fått ström genom kroppen.

TIPS!

Innan du borrar i väggen

  • Titta efter var strömbrytare, vägguttag och lamputtag sitter. Mellan dem, i raka linjer, lär det gå elrör.
  • Dubbelkolla med en elsökare så att där inte finns dold el.
  • Är du väldigt osäker, rådgör med en elektriker.
  • Bor du i ett nybyggt hus, bör det finnas ritningar över hur elen är dragen.
  • Dags att borra!

 

Skriv en kommentar

Mer som detta