Så gör du ett bättre bostadsköp

Prospektet är snyggt, planlösningen perfekt och läget det rätta. Men stopp och belägg. Det räcker inte bara med att läsa mäklarens säljmaterial när du ska köpa bostadsrätt. För ju mer du tar reda på desto bättre kan du bedöma priset, föreningen och bostadens kvalitet. Din Bostadsrätt guidar dig till ett bra bostadsköp – av både nyproducerade och befintliga bostadsrätter.

Ett bostadsköp är något som i regel görs ganska sällan under en livstid. Förutom prisläget på bostadsmarknaden gäller det dessutom att ha koll på såväl juridik som ekonomi och byggnadstekniska detaljer. Det är därför inte märkligt om du som bostadsrättsköpare inte alltid ens vet vad du ska fråga efter. Ofta inbegriper köpet också stora summor pengar och inte sällan finns det känslor inblandade.

– Först gäller det att förstå att det inte bara är en bostad som köps utan också en del i en förening. Som köpare har du också ansvar att bedöma bostadens skick, men det är minst lika viktigt att titta på fastigheten, årsredovisningen och stadgarna, säger Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna.

Om det är en bra idé att själv besiktiga eller titta på det ekonomiska beror på förkunskaperna. Brister de, tipsar i stället Ulrika Blomqvist om att ta hjälp av någon kunnig på exempelvis banken och kanske mäklaren. Men det viktigaste rådet hon har att ge är nog ändå att våga ställa frågor. Kanske gäller det i synnerhet köp av nyproduktion, eftersom det inte bara går att ångra sitt köp samtidigt som inflyttningsdatumet ofta är ett eller två år bort. En problematik som också är en av anledningarna till att nystartade sajten köpanyproduktion.se kom till.

– Ett par jeans kan du skicka tillbaka, men inte en ny lägenhet. I Sverige är vi vana att vara skyddade som konsumenter, men så är det inte på den här marknaden. Alla bostadsprojekt håller inte heller samma kvalitetsnivå, säger arkitekten Lisa Deurell som står bakom initiativet.

För rena byggfel är konsumenten skyddad med en byggaranti, men så är inte fallet gällande kvalitet och hållbarhet. Lisa Deurell har därför tagit fram en checklista som syftar till att ge spekulanter bättre information om bostaden redan från början.

– Utifrån mitt perspektiv som arkitekt är det säljmaterial som kunderna får ta del av inte tillräckligt specificerat. Det är svårt att ha inblick i frågor om bostadskvalitet och veta vad du ska tänka på. Då är konsumentguiden jag skrivit en bra start, säger Lisa Deurell.

Det hon tycker saknas är framför allt information kring utföranden som uppbyggnad av mellanväggar och specificerade produktval för exempelvis dörrar och fönster. Men tipsen hon ger omfattar även huset i sin helhet, miljöpåverkan och omgivningen runt fastigheten. Det kan handla om byggnadsmaterial, energikrav, takhöjd och att kolla så att det inte blir för trångt mellan husen – det ska finnas grönska och dagsljus. Och Lisa Deurells råd är samma som Ulrika Blomqvists:

– Ställ frågor till mäklaren, läs på och var intresserad. Gå på en massa visningar och kolla upp bostadsutvecklaren och vad de byggt tidigare.

Av: Frida Henke

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet