Konflikter kan undvikas med genomtänkta trivselregler

Sommartiden är för många årets bästa. Men årstidens njutningar – umgås utomhus, grilla, barnens lek på studsmattan – innebär tyvärr ibland konflikter mellan grannar. Kerstin Frykberg Andersson, styrelserådgivare och konflikthanterare på Bostadsrätterna ger råd.

Årets sommarsemester har för många just börjat eller står för dörren och liksom förra året väljer många att tillbringa den på hemmaplan på grund av coronapandemin. Varmare väder och tillgång till balkong, uteplats eller innergård ger den lyckligt lottade möjlighet att vistas ute mera.

Det gör förstås att vi både hör, ser och känner av våra grannar mer än under resten av året. På gott och ont. Vanliga konflikter så här års, pandemi eller inte, är os från grillande, lekande barn på studsmattor eller i pooler och festande.

Hur ska då bostadsrättsföreningens styrelse hantera dessa klagomål?

– Ja, först och främst krävs styrelsens tillstånd för att sätta upp en studsmatta eller pool, åtminstone om det är på föreningens mark, förklarar Kerstin Frykberg Andersson.

Bostadsrätterna brukar avråda styrelserna från att lämna tillstånd eftersom det kan vara förknippat med ansvar för styrelsen ifall olyckan skulle vara framme.

– När det gäller ifall medlemmarna får grilla, var och på vilket sätt, är det något föreningen bör skriva in i sina trivselregler, och gärna fatta beslut om dem på en stämma så att de får bättre genomslag, säger Kerstin Frykberg Andersson.

Många föreningar tillåter grillning på uteplatser längst ner eller högst upp i flerfamiljshus. I andra får medlemmarna grilla med elektrisk eller gasolgrill men inte kolgrill – eller inte alls.

– Men tänk gärna till en extra gång innan det tillåts. Det bäddar för konflikter då oset sprider sig uppåt och in på balkongerna ovanför där grannar vill njuta av kvällssolen utan grillukt, råder Kerstin Frykberg Andersson och hänvisar till en nyligen förkunnad tingsrättsdom.

I det fallet hade bostadsrättsföreningen tillåtit grillning på den egna uteplatsen, vilket ledde till att en granne härsknade till och kastade ner vatten på sina grillande grannar. Den ilskna medlemmen dömdes till dagsböter för ofredande.

– Att försöka tala med varandra är alltid det bästa tipset när konflikter blossar upp, men med genomtänkta och välskrivna trivselregler kan de förebyggas, menar Kerstin Frykberg Andersson.

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Konflikthantering

    Konflikter i bostadsrättsföreningar är ganska vanliga och beror inte sällan på att de egna, privata intressena står mot gemensamma, kollektiva intressen. I en förening behöver medlemmarna samverka. Samtidigt kan just det vara en grogrund för konflikter som styrelsen måste hantera.

  • Trivselregler

    Att införa trivselregler är ett enkelt sätt att skapa lugn och trygghet i föreningen. Om reglerna är beslutade på en föreningsstämma vilar de på en bred, demokratisk grund vilket förhoppningsvis gör att fler följer dem.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela 2024 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet