Fritt fram att hälsa på – med gästlägenhet i föreningen

Bild Peter Nyquist, kassör i Brf Magasinet
23 nov 2021 | Att ha en gästlägenhet i bostadsrättsföreningen är ett bra mervärde för alla boende, och med bra planering blir det inte så mycket jobb att underhålla den. I Brf Magasinet på Norra Älvstranden har gästlägenhetens popularitet dessutom fått ett rejält uppsving under pandemin.

Bostadsrättsföreningen Magasinet på Norra Älvstranden ligger på Hisingen i Göteborg, i ett flerfamiljshus som byggdes 2013. Gästlägenheten fanns med redan från början och ligger precis innanför ytterdörren på bottenvåningen.

– Jag tycker att det är en väldigt bra tjänst att kunna erbjuda i föreningen. För oss har det varit en fördel för alla och speciellt de som har mindre lägenheter, säger styrelsens kassör Peter Nyquist.

Föreningen består av 119 lägenheter och över hälften är småhushåll, ettor och tvåor. Då är det inte lika lätt att få plats med folk i sin lägenhet och att då ändå kunna ta emot besök av släkt och vänner är ett stort plus.

Bostadsrättshavarna bokar gästlägenheten via föreningens hemsida och där finns också tydliga instruktioner för hur allt går till och vad som krävs av den som hyr. I lägenheten finns en pärm med städregler och lite tips om saker att göra under sitt besök i Göteborg.

– När pandemin slog till så ändrade vi reglerna så att det går att hyra fem nätter i sträck i stället för tre. Det var för att vi trodde att färre skulle hyra, men vi hade samma beläggning som året innan. Kanske använder folk gästlägenheten mer eftersom de inte kunnat ha besök i lägenheten, säger Peter Nyquist.

Nu diskuterar föreningen om systemet för uthyrningen ska göras om så att det blir ännu enklare för de som bor i huset.

– Tanken är att lägga avgiften på avin, då behöver den som hyr inte sätta in pengar på ett speciellt konto vilket vore smidigt. I dag kostar lägenheten 300 kronor per natt att hyra och vi har en beläggning på mellan 130 och 140 nätter per år, så det är en populär tjänst, säger Peter Nyquist.

Jessika Devert

Skriv en kommentar

Mer som detta