Han skapar innergårdsoaser för livets flöde

Svalkande skugga, blommande träd och lummig grönska? Så förvandlar ni innergården till en grönskande oas. – Det går att göra mycket för rätt liten peng, tipsar trädgårdsdesignern Niclas Tengwall.

Text: Karin Herou Foto: Johan Bävman

Niclas Tengwall är trädgårdsdesigner och har genom åren förvandlat över 400 innergårdar till vackra gröna platser och han är välbekant med både genvägar och fallgropar.

– En innergård ska vara för alla, vissa vill ta en kaffe i solen, andra drömmer om vackra blommor och några vill grilla i sommarkvällen, säger han. 

Att göra om en gammal innergård från grunden är det roligaste han vet, eftersom resultatet ofta blir över förväntan.

– Det går att göra så mycket med rätt små medel och ändå skapa aha-känsla, säger han.

Trädgårdsdesigner Niclas Tengwall kan flera kluriga genvägar till en användarvänlig och vacker innergård.

Äldre perenner som flyttas och planteras om, stora urnor som fylls med vackra växter och cykelförråd som målas i ny färg behöver till exempel inte kosta skjortan men skapar stor effekt.

– Jag försöker gå in med bred pensel för att skapa en ny känsla där växtvalen harmonierar med huset och samtidigt ger plats för umgänge. Bygg gärna olika rum av häckar, som liguster eller avenbok, eller spaljéer av vackert cortenstål* eller trä, och det ger en innergård där alla grannar får sitt. På så vis kan ni inreda innergården på olika sätt, med plats för lek, vila och fika, till exempel.

En innergård ska vara estetisk, men också fungera rent tekniskt.

Och det finns kluriga genvägar för att slippa ogräs och extraskötsel.

– Genom att plantera tätt minskar risken för ogräs och när ni låter planteringsytor växa samman slipper ni vattna så ofta eftersom avdunstningen minskar.

För den förening som vill minimera underhållet har Niclas Tengwall flera tips. ”Plantera växterna tätt så slipper ni ogräs. Då slipper ni också vattna i tid och otid, eftersom tät plantering minskar avdunstningen. Minska också på gräsmattan som behöver klippas regelbundet”, säger han.

– Dessutom går det att leka mycket med planteringar. Låt smultron bli härliga marktäckare där barnen kan plocka och låt bärbuskar ta plats i blomrabatter. Jobba på höjden och var inte rädd för att plantera ett par låga träd, tipsar Niclas Tengwall.

Men en innergård ska inte bara vara vacker för ögat, utan också användarvänlig. Här ska grannar kunna mötas i vardagen, med cyklar, barnvagnar och tunga matkassar.

– En innergård ska vara estetisk, men också fungera rent tekniskt. Tänk till kring hur ni vill att flödet i vardagen ska fungera, men också kring trista saker som sophantering, cykelförråd och dränering. Går det att optimera på något sätt när ni väl gör om trädgården? Och glöm inte belysningen som skänker både trygghet och stämning på innergården.

Bygg rum

Att bygga rum av häckar med avenbok eller liguster är ett billigt och vackert sätt att skapa olika platser på innergården. Kanske en plats för att äta, en för att vila, en för att dölja cyklarna och en för lek?

Budgettips för innergården

> Måla om cykelförråd eller miljöhus.

> Se över och flytta eventuellt perenner för bättre blomning och tillväxt.

> Olja in och rusta upp utemöbler.

> I stället för att lägga ny sten, prova att rengöra befintlig med högtryckstvätt. Lägg om plattorna och komplettera eventuellt med en platta av annat format eller en gatsten av granit.

> Satsa på krukor eller stora urnor med vackra växter.

Fundera över

  • Vem bor i huset och hur vill ni använda innergården?
  • Vilken växtzon bor ni i och vad växer hos er?
  • Ska det vara vackert, användbart eller både och?
  • Hur ser flödet ut i vardagen, med cyklar, sophantering och barnvagnar?
  • Glöm inte att få med stora kostnader som markarbete, typ dränering och avrinning, i budgeten.
  • Planera för bra belysning och eventuell ny dragning av el.
  • Behöver ni ta in en trädgårdsdesigner för att få en ny blick på er innergård?

Vad är vinsten med en trevlig utemiljö?
– Innergården ger möjlighet till socialt umgänge bland grannar och det är härligt när gården används året om. Men en fin innergård kan faktiskt bli ett sätt att öka värdet på din bostad, säger Niclas Tengwall.

*cortenstål korroderar efter en tids utomhusexponering och bildar ett jämnt och tätt lager rost på ytan.

3

Tips: Njut av innergården året om

  • Satsa på växter som är vackra året runt, som till exempel hybridkejsarolvon, julros eller trollhassel.
  • Låt belysning skänka trygghet och stämning under mörka kvällar. 
  • Se till att det finns bra utemöbler eller bänkar att sitta på, även under vinterhalvåret. En kaffe utomhus i blek höstsol är också härligt.