Experten:

Svårt att neka medlemskap trots kriminell bakgrund

I perioder drabbas vi – oavsett var och hur vi bor – av det ökade skjutoch sprängningsvåldet i Sverige. Även om det i skrivande stund har lugnat ner sig har vi tyvärr sett att det återkommer. Hur kan styrelsen agera för att skydda föreningens medlemmar och fastighet? Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna svarar.

När kriminella handlingar äger rum nära oss och till och med i vårt eget hus skapar det självklart stor oro och otrygghet. Och vi kan konstatera att det inte spelar någon större roll i vilket bostadsområde vi bor eller i vilken upplåtelseform. Finns det något en förening kan göra för att förebygga eller åtminstone vara förberedd för en eventuell sprängning? Ja, förutom att kontrollera vilka som bor i huset så att ingen bor olovligt i andra hand är det en god idé att se över skalskyddet, det vill säga att göra det svårare att ta sig in i entréer, garage och andra gemensamma utrymmen. En annan bra sak är att se över utemiljön, till exempel belysningen och att klippa ner stora buskage.

Vilka möjligheter har föreningen att neka medlemskap om det finns en misstanke att en köpare har kopplingar till kriminella gäng?
– Styrelsen i bostadsrättsföreningen kan inte neka nya medlemmar bara för att de har gängkopplingar. För att kunna neka krävs att personen har begått brott i anknytning till en tidigare bostad, framhåller Ulrika Blomqvist, jurist och vd på Bostadsrätterna. En viss bakgrundskontroll kan göras och styrelsen kan be om att få utdrag ur belastningsregistret, men kan N inte neka medlemskap på grund av att den inte fått ta del av utdraget.

Om styrelsen tror att en medlem kan bli måltavla för en skjutning eller liknande på grund av exempelvis sitt namn, kan då styrelsen säga upp den medlemmen på grund av det?
– Det ska mycket till för att en medlem ska kunna sägas upp från lägenheten. Att någon har en släkting som begår brott är inte tillräckligt för att säga upp någon från sin bostad, konstaterar Ulrika Blomqvist.

Men om vi upptäcker att en medlem själv är gängkriminell?
– Då måste föreningen kunna visa att personen endera har stört grannarna i oacceptabel omfattning eller blivit dömd för brott med anknytning till bostaden. I princip måste lägenheten vara en förutsättning för den brottsliga verksamheten för att det ska vara grund för uppsägning. Att en person är kriminell rent allmänt eller bedriver kriminell verksamhet utan koppling till bostaden räcker inte, säger hon.

Förra året ändrades lagstiftningen så att en hyresgäst kan sägas upp om personen har begått brott som gör bostadsområdet otryggt. Bostadsrätterna har påmint regeringen om att det behövs lagändringar som innefattar bostadsrättsföreningar men några sådana har inte kommit.

– Det är ytterst angeläget att regeringen nu ser över frågan om utökade möjligheter för uppsägning även från bostadsrätt. För de kriminella väljer inte var de ska spränga utifrån boendeform. Det här drabbar alla, avslutar Ulrika Blomqvist.

Ulrika Blomqvist
Jurist och vd

Relaterade artiklar

Se fler artiklar

Relaterade ämnen

  • I grunden är en bostadsrättsförening öppen för nya medlemmar, så länge de uppfyller villkoren. Det är bara undantagsvis som en styrelse kan neka medlemskap.

Se alla ämnen