Experten:

Säkerställ alltid att tillstånd finns om träd ska fällas på annans mark

I en bostadsrättsförening i mellersta Sverige diskuterades att ta ner ett antal träd. Dessa stod på kommunens mark och när fällningen senare verkställdes visade det sig att föreningen inte hade något tillstånd för detta. I hovrätten dömdes nyligen de som utförde trädfällningen att betala skadestånd. Bostadsrätternas jurist Tove Lindau kommenterar fallet.

Bostadsrättsföreningens hus ligger strax intill – och med utsikt över – ett vattendrag. En strandremsa mellan föreningen och vattnet tillhör kommunen och omfattas av strandskydd. Styrelsen i bostadsrättsföreningen hade tidigare fått tillåtelse att ta ner sly och liknande på kommunens mark. Nu diskuterades återigen att vissa träd borde fällas på grund av att de var sjuka. En av styrelseledamöterna fick i uppdrag att söka tillstånd för detta hos kommunen.

När säsongens städdag ägde rum kom frågan på tal och det meddelades att tillstånd givits – dock oklart vem som gav beskedet. En vecka senare fälldes träden av fem medlemmar, varav en var suppleant i styrelsen. Efter anonyma anmälningar uppmärksammades tjänstepersonerna på kommunen om vad som hänt och fällningen polisanmäldes eftersom något tillstånd aldrig hade givits och merparten av träden inte var sjuka. Så småningom väcktes åtal mot de fem personerna.

– I tingsrätten friades de åtalade från samtliga anklagelser om skadegörelse, brott mot områdesskydd och egenmäktigt förfarande. Något skadestånd på grund av brott utdömdes därmed inte, berättar Tove Lindau, jurist och styrelserådgivare på Bostadsrätterna.

Kommunen överklagade domslutet till hovrätten och klargjorde att man även begärde skadestånd på civilrättslig grund med stöd i skadeståndslagen. Hovrätten tog upp fallet och dom meddelades i slutet av 2024. Även i hovrätten friades de anklagade från brott, men i motsats till tingsrätten ansågs att medlemmarna i bostadsrättsföreningen hade känt till att träden stod på kommunens mark och att det därmed krävdes tillstånd för att ta ner dessa. Att de uppfattat det som att det fanns tillstånd, antingen från styrelsen i bostadsrättsföreningen eller från kommunen och att de på olika sätt fått denna information muntligen av andra boende i föreningen, ansåg hovrätten inte var en tillräcklig förklaring.

– Det krävs alltså att den som vill fälla träd på någon annans mark försäkrar sig om att det finns tillstånd från markägaren innan de tas ner. Vaga andrahandsuppgifter räcker inte, kommenterar Tove Lindau.

Därför ansåg hovrätten att samtliga tilltalade hade agerat vårdslöst och dömdes att solidariskt betala skadestånd om 70 000 kronor till kommunen.

Tove Lindau
Styrelserådgivare och jurist