Postnord beslutar och föreningar får betala

Postnord tvingar bostadsrättsföreningar att uppföra postanordningar de inte efterfrågar – på egen bekostnad. Alternativet: att hämta posten på ett ställe långt bort eller att inte få den alls. Detta sker med Post- och telestyrelsens goda minne och någon möjlighet att överklaga finns inte.

Digitaliseringen har minskat antalet fysiska brev vilket har lett till att Postnord måste dela ut posten mer sällan och höja portot. Trots det räcker inte intäkterna och Postnord vill att fastighetsägarna, i förlängningen de boende, ska betala för företagets effektiviseringar. Detta är möjligt enligt de regler som gäller för det som kallas den samhällsomfattande posttjänsten. En tjänst som Postnord har uppdraget att utföra.

När statliga Post- och telestyrelsen, PTS, 2022 beslutade om de nya föreskrifterna som började gälla 2023 bjöd myndigheten in organisationer som företräder hushållen: Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, Sveriges Allmännytta och Villaägarna. Dessa representerar nästan 4,9 miljoner hushåll i Sverige, och varnade redan då för att reglerna skulle leda till försämringar för fastighetsägare och boende.

I dag hänvisar Postnord ofta till arbetsmiljö- och trafikproblem för att få fastighetsägare att uppföra postanordningar på platser som passar företaget bättre. Detta trots att det rör sig om normala byggnader med trappor och loftgångar, och vanliga vägar i radhusområden. Postnord kan då anvisa en ny plats för postanordning, upp till 200 meter bort, som fastighetsägaren får  bekosta.

Om fastighetsägaren vägrar får Postnord i stället lämna posten till ett utlämningsställe långt bort. PTS regler ger alltså Postnord stor makt att tvinga fram kostsamma lösningar för att över huvud taget dela ut den post som företaget enligt sitt samhällsomfattande uppdrag är skyldig att utföra.

Bostadsrättsföreningar runt om i landet tvingas betala hundratusentals kronor för utdelningslösningar de inte efterfrågat, och hotas med att stå utan post om de inte anpassar sig till Postnords krav. PTS kan visserligen inleda tillsynsärenden, men Postnords beslut går inte att överklaga eller få prövade hos någon myndighet. Bostadsrättsföreningar upplever att de befinner sig i ett rättslöst läge.

Krav som organisationerna ställer:

  • Postnord ska inte kunna hävda arbetsmiljö- eller trafikproblem utan rimlig grund.
  • Kostnaderna för Postnords effektiviseringar ska inte ligga på fastighetsägare och postmottagare.
  • Det ska införas en överklagandemöjlighet för de beslut som Postnord fattar.

Postutdelningen är en viktig samhällsfunktion som måste vara förutsägbar och pålitlig. Regeringen har ansvaret för att säkerställa detta.