Gunnel Carlson: Glöm det perfekta – låt det växa tätt i rabatterna
Fantasifull, klassisk eller fridfull? Vad kännetecknar en fin innergård, och hur skapas en sådan? Gunnel Carlson är trädgårdsjournalisten som kommer att leda juryarbetet när Din Bostadsrätt ska utse Årets finaste innergård 2025. Här får ni hennes bästa tips på hur ni lyckas med en välkomnande trädgård för alla.

En plats dit de boende ska känna lust att gå ut och sätta sig. Och så får den gärna vara barnvänlig, säger Gunnel Carlson, trädgårdsjournalisten och författaren som vi fortfarande förknippar med SVT:s Gröna rum.
– Människan kan inte leva utan grönska. Det finns forskning som visar att vi mår bättre med grönt utanför fönstret och att skolbarn lär sig lättare när de har tillgång till en grön utemiljö.
Hon har skrivit åtskilliga böcker i ämnet, trivs själv bäst med fingrarna i jorden och delar gärna med sig av sin gröna passion.
Det första ni ska göra är att ta reda på vad innergården ska vara till, menar hon. Alla ska kunna använda den – att sitta i, vila i, leka i och bara njuta av. Att vara överens i föreningen är förstås också viktigt. Kanske kan ni utse en trädgårdsgrupp, prata om skötseln och era grannars önskemål. Att ta hjälp av någon som kan ge råd om läge, sol, skugga och jord är toppen, så slipper ni dyra chansningar.
– Ingen trädgård sköter sig själv, inte ens om den går åt det mer vilda hållet. Glöm det perfekta – det är krävande att ha en golfgräsmatta, välklippta kanter och ogräsfria ytor. Det är bättre att låta
det växa tätt i rabatterna, säger hon.
– Vill man bara förbättra lite grann kan man göra fint med stora krukor att plantera lökväxter i för vårblomning och sedan sätta kryddväxter i för de boende att plocka och använda när man grillar.
Nästa nivå är att få in träd.
– De behöver inte vara stora. Buskar gör också allt mysigare och är viktigt för den biologiska mångfalden. Locka gärna till er fåglar, bin och humlor, ekorrar och fjärilar – djur behövs verkligen
i våra städer.
Gunnel Carlson och Bostadsrätternas tips för en trivsam innergård
- Grönt. Viktigast av allt är att de boende har grönt utanför fönstren. Träd, buskar och blommor. Det får gärna vara lite vilt och lummigt – välstädat är skötselkrävande.
- Många och ordentliga sittplatser är ett måste – gärna lite lummiga och ”inboade” så att man kan sitta ute även om det duggregnar.
- För yngre i dag är odlandet viktigt. Man vill kunna så sina egna grönsaker och ha plats för vitlök och kål nära sin lägenhet. Därför är det ett plus med odlingsytor, gärna barnvänliga så att alla kan vara med.
- Välkomnande. Dölj cykelskjul och miljöstationer med grönska – kanske klättrande murgröna eller spaljéer. Det ska kännas som att gå in i ett grönt rum när man kliver in på innergården.
- Plats för gemenskap och aktivitet. En bra innergård lockar till både lugn och liv. Det kan vara en grillplats, ett litet lekområde, en boulebana eller ett gemensamt växthus. Små anledningar att träffas och göra saker tillsammans stärker trivseln.
- Materialval som håller över tid. Gården ska vara vacker – och hållbar. Använd tåliga och miljömässigt bra material i möbler, gångar och planteringar.