När ni behöver anlita en jurist – gör så här

Bostadsrätterna ger som bekant rådgivning till er i styrelsen. Men ibland behöver en fråga eller ett ärende en juridisk utredning som går utöver vad vår rådgivning kan erbjuda. Styrelsen kan då behöva anlita en jurist eller en advokat som juridiskt biträde.

Bostadsrättsföreningar kan behöva anlita en jurist i vissa ärenden. Foto: Shutterstock
Bostadsrättsföreningar kan behöva anlita en jurist i vissa ärenden. Foto: Shutterstock

Ni kan ringa till vår styrelserådgivning i många frågor och i de allra flesta fall kan vi hjälpa er. Vi handlägger eller utreder dock inte juridiska ärenden. Om ni i styrelsen behöver hjälp med omfattande granskning av handlingar eller att upprätta kommersiella lokalhyresavtal måste vi hänvisa er till att anlita en handläggande jurist eller advokat som är väl insatt i just det området.

Tvister kräver juridisk hjälp

Förutom juridisk utredning och handläggning kan en bostadsrättsförening även hamna i en rättslig tvist, och i vissa fall, såsom vid en uppsägning som innebär att en medlem måste flytta, rekommenderar vi alltid att ni anlitar ett juridiskt ombud eller en advokat.

Beslutet att anlita en jurist kan fattas av styrelsen och omfattas av den löpande förvaltningen.

Sök jurist inom aktuellt område

Styrelsen bör då söka en jurist eller advokat som är särskilt insatt i det aktuella rättsområdet, till exempel bostads- och hyresrättsliga frågor eller entreprenadrätt. Om föreningen anlitar ett förvaltningsföretag för ekonomisk eller teknisk förvaltning kan även det företaget ha jurister som kan anlitas som ombud.

Kom överens om omfattning och arvode

När ett ombud anlitas är det viktigt att diskutera arvode och beräknad tidsåtgång för uppdraget. Styrelsen bör se till att vara väl förberedd inför mötet med ombudet. Vid en tvist är det också en god idé att kontakta föreningens försäkringsbolag för att kontrollera om rättsskyddet kan användas. I vissa fall täcker rättsskyddet kostnader för både ombud och andra rättegångskostnader.

Tips!

  • Sök efter jurister och advokater med särskild kompetens och inom ett visst geografiskt område på Advokatsamfundets webbplats.
  • För enklare typer av avtal, exempelvis uthyrning av förråd, har vi avtalsmallar på bostadsratterna.se. Mer komplicerade avtal kan dock kräva juridisk hjälp.

Så gör du för att hitta tidigare rättsfall

Det kan ibland vara bra att läsa igenom tidigare rättsfall som avgjorts i domstol för att sätta sig in i ämnet och jämföra med den egna föreningens situation. Särskilt intressanta är då ärenden som avgjorts i de högre domstolarna som hovrätterna eller Högsta domstolen, eftersom dessa domar är  vägledande. Hur hittar man då dessa?

Om ett målnummer är känt är det förstås lättast att söka på den domstol som avgjort målet och beställa domen där. Alternativt söka på domstol.se. Men  ibland kanske inte målnumret är känt. Då finns ett antal söktjänster på internet som kostar, men också den kostnadsfria tjänsten lagen.nu. Där går det att söka på ämne, exempelvis andrahandsuthyrning, år och olika instanser. På lagen.nu finns också bland  annat lagtexter, författningar och propositioner. 



Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet