”Det ska bli skönt att flytta in i något helt nytt”

Redan på första dejten pratade de om framtida boenden. Knappt två år senare har Kristin Hedman och Patrik Wiss köpt en nyproducerad fyrarummare på Lidingö. – Magkänslan var helt rätt, säger Kristin Hedman.

Kristin Hedman och Patrik Wiss som köpt en nyproducerad fyrarummare på Lidingö. Foto: Magnus Glans
Kristin Hedman och Patrik Wiss som köpt en nyproducerad fyrarummare på Lidingö. Foto: Magnus Glans

Kristin Hedman och Patrik Wiss träffades via en dejtingsajt sommaren 2022. Redan vid första träffen kändes allting rätt och samtalet flöt på som om de känt varandra hela livet.

– Jag minns att jag sa till Patrik att om jag träffar den rätte och det känns bra vill jag sälja mitt hus och köpa någonting gemensamt, berättar Kristin Hedman.

Det har gått knappt två år sedan den där första dejten och nu är hon mitt uppe i försäljningen av sitt hus i Viksjö, norr om Stockholm, där hon bor tillsammans med sin 16-åriga dotter. När de har flyttat ut ur huset blir Patrik Wiss lägenhet en mellanlandning, innan det i november är dags att flytta in i den gemensamma och nyproducerade lägenhet i Rudboda på norra Lidingö.  Dessförinnan ska även Patrik Wiss hinna sälja sin bostadsrätt – en trea i en annan del av Lidingö.

– Jag har haft kontakt med mäklaren länge och ska lägga ut den till försäljning nu, men jag känner ingen stress över det. Det är en fördel med att köpa nyproduktion – att man har lång tid på sig till inflytt, säger han.

Om allt känns bra tycker jag att man ska våga satsa.

Beslutet att köpa en nyproducerad lägenhet var aldrig någonting  som paret tvekade kring. Båda var överens om att det vore roligt att få flytta in i någonting helt nytt och fräscht, och att det fanns fördelar med ett långt tidsspann eftersom båda skulle behöva sälja sina befintliga bostäder. Men den främsta anledningen till beslutet var att lägenheten uppfyllde alla kriterier som paret sökte. De ville ha fyra rum eftersom Kristin Hedmans dotter ska bo hos dem också, och de ville gärna ha nära till naturen och bo på Lidingö. Dessutom ville de gärna bo på bottenplan med en stor altan –
detta för att få samma fördelar som att bo i hus.

Kristin Hedman och Patrik Wiss ser båda fram emot att få flytta in i den nya lägenheten. Att marknaden är avvaktande är inget de oroar sig för. Foto: Magnus Glans
Kristin Hedman och Patrik Wiss ser båda fram emot att få flytta in i den nya lägenheten. Att marknaden är avvaktande är inget de oroar sig för. Foto: Magnus Glans

– Jag känner mig väldigt klar med Viksjö, jag har bott där länge och är redo för något nytt, berättar Kristin Hedman.

Mot slutet av sommaren 2023 skrev paret på en intresseanmälan för bostaden. För att vara säkra inför köpet tog de sedan hjälp av sin omgivning för att titta på projektets ekonomiska kalkyl. Både Kristin Hedman och Patrik Wiss har vänner med erfarenhet av att köpa nyproduktion.

– Släkt och vänner har varit till stor hjälp. De har även varit väldigt uppmuntrande och berättat om alla fördelar med nyproduktion. Själv har jag känt mig ganska trött på att det första som ska göras är att sätta i gång och renovera när du precis köpt en bostad. Det ska bli skönt att flytta in i något helt nytt och fräscht och att få sätta sin egen prägel, säger hon.

Att marknaden för nyproduktion har stannat av den senaste tiden och att många köpare avvaktar är ingenting de har känt sig berörda av. Deras upplevelse av processen har varit lustfylld och båda är överens om att det har varit skönt att slippa budgivningsprocessen. Dessutom har allting hittills gått enligt plan.

– Som det ser ut nu kommer vi till och med få flytta in tidigare än vi först trodde. Till en början hade vi räknat med inflytt i januari 2025, men i vårt upplåtelseavtal står det den 12 november
i år, säger Patrik Wiss.

Till andra som funderar på att köpa nyproduktion tycker de att det viktigaste är att gå på magkänslan – och att givetvis ha koll på sin ekonomi och ha allting klart med banken, även om flytten ligger långt fram i tiden.

– Ta hjälp av andra och läs på så mycket det går. Sedan går det ju aldrig att veta helt säkert hur det blir med räntor och annat, så det är bra att ha lite marginal. Men om allt känns bra tycker jag att man ska våga satsa, säger Kristin Hedman.

Om boendet

Bostaden som Kristin och Patrik har köpt byggs av Peab och ligger i området Rudboda på Lidingös norra del. Totalt byggs här 108 bostäder som är fördelade i fem huskroppar. Kristin Hedmans och Patrik Wiss lägenhet är en fyrarummare på 94 kvadrat med en stor altan ut mot grönskan.

Av: Malin Letser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet