Alla knep för en flytt till nytt

Går du i tankar om att köpa en nyproducerad bostad men är osäker på hur det går till? Och om det är köpläge? Vi guidar dig längs vägen och reder ut vad som är viktigt att ha koll på för att göra ett tryggt köp.

För inte många år sedan sålde nyproducerade bostäder som smör, men nu är läget annorlunda. Höga räntor och en osäker marknad, med risk för att byggprojekt drar ut på tiden, gör att många ställer sig avvaktande. Det här behöver inte betyda att det är dåligt köpläge. Däremot är det viktigt att vara ordentligt påläst och att ha marginaler i sin ekonomi.

Först behöver du gå igenom din ekonomi och utgå från nuvarande kostnader, till exempel räntor och amorteringar. Finansinspektionen har nyligen sett över hur undantaget från amorteringskrav vid köp av nyproduktion kan bli mer verkningsfullt (se faktaruta). Men innan något beslut fattas kring detta är det även viktigt att räkna på nuvarande amorteringskrav.

När du har sett över din ekonomi är det viktigt att vara påläst om det objekt du är intresserad av. Ett köp av en nyproduktion är en investering i en helt nystartad förening. Till skillnad från ett köp på andrahandsmarknaden, där du kan utgå från föreningens årsredovisning, bör du i stället gå igenom den ekonomiska planen för föreningen. Här rekommenderas att du bland annat tittar på hur höga lån föreningen har per kvadratmeter och jämför det med andra föreningar. Titta även på bindningstiden på lånen och ta reda på om föreningen äger marken eller om det är en tomträtt, vilket i så fall kan innebära betydande kostnadsökningar på sikt. Är föreningen en del i en samfällighet? Kommer det att finnas lokaler och hyresrätter i föreningen? Ta reda på så mycket som möjligt så att du vet vad du har att förhålla dig till. Läs också tidsplanen noggrant och ta reda på vad som händer om bygget drar ut på tiden.

I nästa steg är det bra att läsa på om byggföretaget – är det etablerat? Vilka tidigare projekt har det gjort och har företaget hållit sina tidsplaner? Ta reda på om projektet har kvalitetsmärkningen Trygg BRF vilket ger dig som köpare vissa garantier. Planen för  bostadsområdet är också bra att känna till. Kommer det att byggas mer på platsen och kommer det i så fall att påverka ljusinsläppet eller utsikten? Du kan ofta ta reda på mer genom att gå in på kommunens webb och läsa detaljplanen för projektet.

När du har bestämt dig för att  gå vidare skriver du först på ett boknings- eller reservationsavtal med byggaren, vilket oftast inte är bindande. Däremot kan det innebära en administrativ avgift om du sedan väljer att hoppa av, det är bra att känna till. I nästa steg tecknar du ofta ett så kallat förhandsavtal och därefter ett upplåtelseavtal. De här avtalen tecknas mellan dig och bostadsrättsföreningen och är bindande. Kom ihåg att det är bostadsrättsföreningen som är din avtalspart – inte byggföretaget.

Innan du skriver på förhands- och upplåtelseavtalet är det viktigt att ha ett beviljat lånelöfte på plats och, om det blir förseningar i projektet, känna till vad som händer om lånelöftet inte längre gäller då. Ta reda på vilka möjligheter det finns att kliva av förhandsavtalet, till exempel om det visar sig att du inte får ett lån eller att din nuvarande bostad inte går att sälja.

För- och nackdelar med köp av nyproduktion i stället för befintlig bostad:

+ Du slipper budgivning och köper bostaden till ett fast pris.
+ Du får flytta in i en ny och fräsch bostad som du kan sätta din egen prägel på.
+ Du behöver inte tänka på renoveringar och underhåll inom en överskådlig tid.
+ Du kan ha möjlighet att få ett amorteringsfritt lån de första åren.
– Du får förmodligen vänta länge på att flytta in – ibland flera år.
– Du har inte samma möjlighet att bilda dig en uppfattning om bostaden då den inte är färdigställd när du köper den.
– Om du ska sälja din nuvarande bostad för att finansiera ditt köp finns en större ekonomisk osäkerhet eftersom köpet ligger långt fram i tiden och marknaden kan förändras.
– Du köper någonting som ännu inte finns – det kan skapa otrygghet.

Av: Malin Letser

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet