Vem har egentligen ansvar för ytterdörrar och fönster?

Stadgarna i en bostadsrättsförening reglerar oftast vad som är föreningens ansvar och vad medlemmarna ansvarar för. Men det är inte alltid som stadgarna är helt tydliga, och vad gäller fönster och ytterdörrar blir det extra svårt.

Fönster och balkongdörrar. Foto: Kenny Fredman
Fönster och balkongdörrar. Foto: Kenny Fredman

I bostadsrättslagen står att medlemmen ska hålla lägenheten i gott skick om stadgarna inte säger något annat. Medlemmen har också stor frihet vad gäller det invändiga i sin bostad. Beträffande fönster, ytterdörrar och balkong- och altandörrar kan gränsdragningen bli svår eftersom dessa just utgör en gräns mellan den enskilde medlemmens ansvar och föreningens. Då blir det stadgarnas uppgift att definiera vad som tillhör lägenheten och inte. Med välskrivna stadgar blir det tydligt vad som är föreningens ansvar och vad som är medlemmens och även vilka åtgärder som kräver styrelsens medgivande.

Gemensamt för alla bostadsrättsföreningar är dock att allt som påverkar fastighetens yttre är det föreningen som beslutar om. Medlemmarna ska alltså inte måla om vare sig utsidan av sina ytterdörrar eller de yttre fönsterkarmarna. De ska heller inte på eget bevåg byta fönster, balkongdörrar eller ytterdörrar, om det inte står något annat om detta i föreningens stadgar. 

Fönsterbyte är för övrigt en underhållsfråga som vanligtvis är styrelsens uppgift att besluta om. Men om fastigheten har äldre, dåligt isolerade fönster kan förstås någon medlem föreslå styrelsen att fönstren borde renoveras eller bytas ut genom att lämna in en motion. För att en bostadsrättsförening ska kunna renovera eller byta ut fönster och ytterdörrar måste dock ansvaret för alla delar av dem ligga på föreningen. När medlemmen ansvarar för de delar som föreningen vill renovera eller byta ut måste en viss skrivning i stadgarna finnas som tillåter det. Annars behöver föreningen ändra sina stadgar, vilket görs på två föreningsstämmor om inte alla är eniga på den första.

Frågan om isolering blir ofta aktuell i tider då energipriserna stiger. Att förse fönster och balkongdörr med tätningslister och att sätta in persienner är i de flesta fall fritt fram för medlemmen själv att göra. Att byta fönstrens innerglas mot isolerglas kräver dock vanligtvis tillstånd från styrelsen, liksom att byta till bättre friskluftsventiler.

Ibland är olyckan framme och en missriktad boll krossar ett fönster – eller ett inbrott resulterar i en sönderbruten dörr. Vid skada på fönster eller dörrar är det återigen föreningens stadgar som anger vem som är ansvarig för reparationerna. I vissa föreningar är det medlemmens hemförsäkring som får ta kostnaden, i andra är det föreningen som har ansvaret. En tredje variant är att en bostadsrättsförening har underhålls- och reparationsansvar för fönster och dörrar, utom vad gäller just skador till följd av olyckor eller inbrott.

Tänk på att

Stadgarna kan innehålla en formulering om det som kallas för gemensam upprustning. Den innebär att föreningen i samband med en större renovering kan åtgärda sådant som medlemmen egentligen ansvarar för. Föreningen slipper då ändra stadgarna och det räcker med ett vanligt stämmobeslut för att göra det.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet