Så spolar du ditt trubbel med toan

Nu står toaletten och porlar igen – och du spolar en gång till för att få tyst på den. Men skälen till att du ska fixa din rinnande wc-stol är fler än så.

Det står många toaletter runt om i Sverige och rinner. Det konstaterar Simon Lundberg, projektledare och rörmokare på Bravida i Umeå.

– Det är ett rackarns vattenslöseri. Vi har ju låga grundvattennivåer och får regelbundet bevattningsförbud. Då är det olyckligt att det är läckage i folks toastolar, säger han.

Överst i en toalettcistern sitter en så kallad flottör med en fyllningsventil. När du spolar i toaletten flyter flottören upp och stänger ventilen när cisternen är full.

– Men det räcker att det blir lite skräp på ventilen eller att den blivit sliten. Då sluter den inte tätt och vattnet fortsätter att fyllas på, rinner över i spolningsröret och ner i toaletten, förklarar Simon Lundberg.

Flottören består av ett rör med en ventilboll och en o-ring i botten.

– Du behöver byta alltihop och det finns att köpa som ett kit. Om du är lite händig, så kan du göra det själv. Det finns dock en risk att du inte får ihop det igen och står utan toalettstol tills en rörmokare kan komma.

Jag är händig – hur ska jag göra?

– Du behöver först veta vad reservdelarna har för artikelnummer. Du bör kunna hitta ett modellnummer i cisternlocket, på en klisterlapp. Bäst hjälp får du nog därefter av en expert på en VVS-butik, råder Simon Lundberg.

– Börja sedan med att stänga av vattnet till toan. På höger sida av toaletten sitter en kromad inloppsventil med ratt på, som du stänger av. Spola sedan bort det vatten som är i cisternen och se att det slutar fyllas på. Då är det fritt fram att greja med cisternen. Men läcker det igenom vatten ändå, så sluta genast och ring en rörmokare.

Snålspolande toaletter - flipp eller flopp?

Påstående: Snålspolande toaletter spolar för lite så i stället spolar man flera gånger – vilket gör lösningen kontraproduktiv.

Simon: ”I snålspolande toaletter spolas det inte lika mycket vatten så det sköljer inte bort lika mycket papper och fekalier. Men hur stor risken för stopp är beror mycket på hur rören ser ut. I ett flerfamiljshus går röret rakt ner och man hjälper varandra att spola rent i stammarna. De korta rör som går från varje enskild lägenhet brukar inte innebära några problem.

Men bor du i villa med en ganska plan  rördragning som kanske har en tvär böj någonstans, är risken större att få stopp. Generellt är snålspolande toaletter alltså ett bra val.”

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet