”Nu är det lika kul igen som före pandemin”

Just när de behövde sin gemenskap och sina aktiviteter som mest, satte pandemirestriktionerna stopp. I seniorboendet Rönningeborg, där aktiviteter tar upp en stor del av vardagen, var pandemin en mörk tid. Men nu är man tillbaka i full schvung. – Det är skönt. Väldigt skönt, säger Elizabeth Dodd, som bor i föreningen.

 I rummet där Canastagänget samlas är stämningen lättsam. Birgitta Eckerstedt längst  in i blått omges av vännerna Maria Horvath, Elizabeth Dodd och Aina Schwartz. Foto: Anders G Warne
I rummet där Canastagänget samlas är stämningen lättsam. Birgitta Eckerstedt längst in i blått omges av vännerna Maria Horvath, Elizabeth Dodd och Aina Schwartz. Foto: Anders G Warne

Luften tar nästan slut när vice ordförande Anita Eininger ska beskriva vilka aktiviteter som finns tillgängliga i Brf Rönningeborg i Salems kommun.

– Vi har gymnastikpass, tre pass plus qigong. Det finns träningsredskap, motionscyklar och gåband. Vi har pubkvällar, bingo, konserter, bridge, canasta. Det finns en läsecirkel, en sygrupp, en målargrupp … vad har vi mer? Jo! Biljard, snickarrum och boule. Allt leds av de som bor här eller så kan man göra det själv, när man vill.

Ordföranden Jan Berthem serverar kaffe och fyller i:

– Men boule var den enda aktiviteten som fungerade som vanligt under pandemin.

Ja, för ett seniorboende som Rönningeborg, där hälften av fastighetens yta består av allmänna utrymmen, och där aktiviteterna är en del av boendekonceptet, blev pandemin ett hårt slag. I stället för att samlas kring bridgebord och på gympapass, fick medlemmarna stanna hemma och isolera sig.

– Det här är ju inte ett kommunalt äldreboende så vi kunde inte införa besöksförbud. Vi kunde bara uppmana de boende att inte ta emot besök. I restaurangen tejpades det upp avståndsmarkeringar och sattes upp behållare för handsprit. Vi gjorde de begränsningar som Folkhälsomyndigheten rekommenderade helt enkelt, säger Jan Berthem.

Var allt utom boule inställt under hela pandemin alltså?

– Ja, fast jag tror canastan smyglirade lite med varandra. Vi kunde ju inte hindra folk från att hälsa på varandra, säger Jan Berthem.

Men nu är allt tillbaka i full ruljans. Pubkvällarna är lika välbesökta som de var innan pandemin bröt ut, och bingon är lika populär den.

– Alla tyckte det var kul när restriktionerna släppte. Jag menar på en pubkväll nu så kommer det åttio eller nittio personer och nästan lika många till bingon. Fast i början var en del fortfarande lite försiktiga. Nu tycker alla som kommer på aktiviteterna att det är lika kul som förut, säger Jan Berthem.

Rauha Niemi, medansvarig för bingon, tyckte det var väldigt tråkigt när de inte kunde samlas. Men hon höll i gång ändå, berättar hon.

– Alltid hittar man på någonting. Jag har sprungit tjejmilen femton gånger, så jag är alltid i farten. Jag spelade boule under pandemin och gick promenader, säger hon medan hon vant viker tvätt i tvättstugan.

Sedan blir hon plötsligt allvarlig och tillägger:

– Jag och min man fick inga barn. Han gick bort för åtta år sedan. Om inte alla aktiviteter hade funnits här på Rönningeborg hade jag nog hoppat i sjön. Nu vet jag att jag alltid kan träffa folk. Det är bara att gå utanför dörren.

Vi brydde oss om varandra. Vissa blev fullständigt isolerade.

I det stora rummet, där man kan dra undan mattorna och göra ett dansgolv, sitter canastaspelarna. Stämningen är lättsam.

Det går rykten om att ni smygspelade under pandemin?

– Ja då. Vi smygsydde också! Fast allvarligt talat tyckte vi att vi var som en familj, vi som spelar canasta. Vi fick umgås, och det var viktigt för oss. Vi brydde oss om varandra. Vissa blev fullständigt isolerade, säger Birgitta Eckerstedt medan hon tar en paus i spelandet.

Hur känns det nu när ni kan ses som vanligt igen?

– Det är skönt. Väldigt skönt. Nu går jag på gymnastik nästan varje dag, både sittgymnastik, yoga och qigong, säger canastapartnern Elizabeth Dodd.

Egentligen skulle Rönningeborg ha firat sin femtioårsdag förra året, men på grund av restriktionerna fick det ställas in. Nu planerar de att fira halvsekeldagen i oktober i år.

– Det blir en trerätters middag, musik och dans. När vi hade fyrtioårsfest tror jag att vi var 154 stycken, säger Jan Berthem.

FAKTA

Brf Rönningeborg

  • Har funnits sedan 1971 och består av 312 personer i 262 lägenheter.
  • Är ett privat alternativ till seniorboende.
  • Det finns åtta vänföreningar med liknande koncept.
  • Konceptet går ut på att alla aktiviteter ordnas av de boende själva.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet