”Min enda nyckel går till postfacket”

När det gäller nyckelfritt boende är framtiden redan här, och för medlemmarna i Brf Tuvebo smedja är det moderna passersystemet både bekvämt, praktiskt och säkert. Men även modern teknik kan ibland låsa sig.

”Det är väldigt bra att kunna komma in överallt med bara en bricka” tycker Fredrik Pedersen, fastighetsansvarig i Brf Tuvebo smedjas styrelse. Foto: Julia Sjöberg
”Det är väldigt bra att kunna komma in överallt med bara en bricka” tycker Fredrik Pedersen, fastighetsansvarig i Brf Tuvebo smedjas styrelse. Foto: Julia Sjöberg

Brf Tuvebo smedja är en nybyggd förening på Hisingen i Göteborg. De första bostadsrättshavarna flyttade in för strax över ett år sedan och då till en helt nyckelfri fastighet.

– Utvecklingen går framåt och jag måste säga att det är väldigt bra att kunna komma in överallt med bara en bricka och slippa ha olika nycklar för varje utrymme. Den enda nyckeln jag har går till vårt postfack, säger Fredrik Pedersen som är fastighetsansvarig i föreningens styrelse.

Med brickans hjälp kan han också enkelt boka tid i tvättstugan, gästlägenheten eller till föreningens gemensamma festlokal. Fredrik Pedersen gör det i entrén på en tavla, men det finns också en bokningsapp för de som vill stanna i soffan. För att släppa in hantverkare och bud är proceduren lika lätt.

– Samtliga boendes namn och telefonnummer är inmatade i portsystemet. Det är bara att leta upp den du ska besöka och ringa upp. För att öppna är det sedan bara att trycka fyrkant på telefonen, förklarar han.

Fredrik Pedersen tycker att systemet känns väldigt säkert. Det är enkelt att ha koll på vem som kommer och går i fastigheten. Skulle du tappa nyckeltagen kodas den om så att den inte längre kan användas och om strömmen går finns det ett backupbatteri som håller systemet fungerande.

Men även modern teknik kan ha sina baksidor och när en av de enheter som kommunicerar med alla låsen i systemet i höstas hakade upp sig kom de boende plötsligt inte in genom entréerna.

– Vi fick gå genom garaget tills det löste sig, så det gäller att även ha en annan möjlighet att komma in, säger han.

Av: Frida Henke

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Fönster och dörrar

    I stadgarna kan en bostadsrättsförening reglera om det är medlemmen eller föreningen som ansvarar för lägenhetens fönster och ytterdörrar och därmed har kostnads- och underhållsansvaret. Om stadgarna inte anger något ligger det närmast att lägga faller ansvaret på föreningen.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet