”Jag vill att hyllan ska vara levande”

När Teija Saaranen flyttade in i SKF:s anställdas bostadsrättsförening nr 11 i Göteborg tog hon direkt på sig ansvaret för föreningens bokbytarhylla. Målet är att göra en mysig plats där böcker kan återvinnas och medlemmar mötas.

Bild Det är skönt att veta att om jag ställer ner böcker här så kommer de till användning, säger Teija Saaranen, ledamot i SKF:s anställdas bostadsrättsförening nr 11 i Göteborg. Foto: Karin Windheim
Det är skönt att veta att om jag ställer ner böcker här så kommer de till användning, säger Teija Saaranen, ledamot i SKF:s anställdas bostadsrättsförening nr 11 i Göteborg. Foto: Karin Windheim

Teija Saaranen har bara bott ett drygt halvår i lägenheten i Göteborgsstadsdelen Gamlestan. Men som styrelseledamot i föreningen har hon redan tagit på sig ansvaret för föreningens bokbytarhylla.

– Hyllan fanns redan här när jag flyttade in och jag vet faktiskt inte vem som startade den, men jag som älskar böcker tyckte det var en bra idé, säger hon.

I ett rum utanför tvättstugan står hyllan med böcker, ett par stolar och en fåtölj. Teija Saaranens tanke är att man antingen lånar en bok och lämnar tillbaka den eller tar en bok och lägger dit en annan.

– Jag lånade så fort jag fick syn på hyllan! Jag har lånat både Maria Lang, Agatha Christie och någon nyare bok. Men det är blandningen som är rolig, säger hon.

Föreningen bildades för arton år sedan och fastigheten var tidigare arbetarbostäder för de som jobbade på kullagerfabriken SKF som ligger alldeles i närheten. Föreningen är inte så stor och därför finns det möjlighet för medlemmarna att kunna mötas vid bokbytarhyllan.

– Jag kan inte slänga böcker och då är det skönt att veta att om jag ställer ner böcker här så kommer de till användning hos någon annan. Jag har flera kartonger med böcker så jag kan fylla på och kanske också ställa ner en hylla till – om det blir fullt i den första, säger Teija Saaranen och ler.

Eftersom hyllan står i rummet utanför tvättstugan så finns det alla möjligheter att hitta en favoritbok medan tvätten torkar i torkrummet – och kanske någon att diskutera böckerna med.

– Jag vill att hyllan ska vara levande. Jag tänker själv skriva och tipsa om böcker eller kanske lägga en recension där och jag hoppas fler vill hänga på, säger Teija Saaranen.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet