Bedrägerierna ökar – se upp och informera med dessa affischer

Befogenhetsbedrägerier – däribland telefonbedrägerier – ökar i samhället i stort och i synnerhet mot äldre personer. Var vaksam och informera i föreningen, så kan riskerna att bli utsatt minska.

Polisens nationella statistik visar att så kallade befogenhetsbedrägerier, där telefonbedrägerier ingår, ökade med 29 procent förra året jämfört med året innan. Äldre personer är överrepresenterade: mer än 80 procent av de drabbade är 70 år eller äldre.

Med befogenhetsbedrägerier menas att personerna utger sig för att vara exempelvis banktjänsteman eller arbeta för polisen och vilseleda den kontaktade att lämna ut koder till bankdosa, mobilt bank-id och liknande. I de fall där bedrägerierna fullbordas blir många av med sina livsbesparingar och det är inte ovanligt att känna djup skam över att inte ha förstått sig bli manipulerad.

Bedragarna använder sig av telefon, men även av uppföljande hembesök. Exempelvis kan de utge sig för att vara fastighetsskötare eller representant för föreningen som ska genomföra någon typ av kontroll i bostaden. För att verka trovärdig kan bedragaren vara klädd i arbetskläder och ha passande utrustning.

Väl inne i bostaden kommer bedragaren över den drabbades bankkort, pin-kod och andra värdesaker.

Som styrelse i bostadsföreningen kan ni:

  • Informera medlemmarna om att ni genom förvaltare eller entreprenörer aldrig gör oanmälda besök, utan att dessa alltid aviseras i förväg.

  • Säkerställa att entreprenörer och hantverkare som ni anlitar identifierar sig vid besök.

  • Se till att byta portkod med jämna mellanrum.

Här kan ni ladda ner informationsmaterial:

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet