”Bostadssäljare hamnar i limbo”

Osäkerheten kring vad som ska hända med uppskovsräntan och reavinstskatten är inte bara en politisk soppa, den gör också tillvaron för den som är på väg att sälja en bostadsrätt väldigt osäker. Det menar Kenny Fredman, Bostadsrätternas samhällspolitiska chef.

Reavinstskatten på bostäder innebär för en del att det blir dyrare att köpa en ny bostad, i synnerhet om de bott länge i den nuvarande. För att öka rörligheten kom regeringen, Centern och Liberalerna i januariavtalet överens om att uppskovsräntan i samband med bostadsförsäljning skulle tas bort. Kenny Fredman är kritisk till att inget besked har kommit i frågan.

– Bostadsmarknaden har under senare år präglats av allt lägre rörlighet, där hushållen påverkas av kontantinsatskrav, amorteringskrav och hög reavinstbeskattning. Hushåll handlar rationellt utifrån de spelregler som politiken och samhället ger, och oklara besked om uppskovsräntan gör att det blir ytterligare en tröghet på bostadsmarknaden, säger han.

De som blir drabbade, enligt Kenny Fredman, är de som planerar att sälja sin bostad men som inte vet vilka effekter det kan få på deras ekonomi.

– Ingen vet ju heller om detta kommer att gälla tidigare vinster eller bara framtida. Återigen hamnar många bostadssäljare i limbo, menar Kenny Fredman.

Samtidigt kommer besked om att uppskovstaket ska återinföras, något som Kenny Fredman inte alls tror kommer att ha önskad effekt.

– Det blir nästintill tragikomiskt när regeringen och stödpartierna beskriver det återinförda uppskovstaket som en satsning, när det är en försämring på riktigt jämfört med förra året. Sådant kallar jag för en logisk kullerbytta.

Läs mer: "Oklart om uppskovsräntan"

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet