Så förbereder ni er om värmeböljan slår till igen

Många av oss har förra sommarens rekordvärme i färskt minne. Inte minst fick Bostadsrätternas styrelserådgivning många samtal om medlemmar som led i värmen. Hur kan ni som styrelse i bostadsrättsföreningen förbereda er om fenomenet skulle upprepa sig?

Ingen rår över vädrets makter och hur denna sommarsäsong blir är det svårt att sia om. Men inför den stundande sommaren kan ni som styrelse ändå förbereda er i någon mån ifall värmeböljan slår till igen, under denna eller kommande somrar.

Börja med att diskutera igenom eventuella långsiktiga åtgärder och upprätta eventuellt en handlingsplan. Behöver några särskilda åtgärder göras på huset? Det kan till exempel handla om att sätta solfilm på samtliga fönster eller installera gemensam luftkonditionering.

Rent principiellt behöver ni också i styrelsen bestämma, om ni inte redan gjort det, hur ni ställer er till att enskilda medlemmar vill installera luftkonditioneringsaggregat.

Frågor att ställa sig inför åtgärder:

  • Vilket slags ventilationssystem finns i dag? För att installera gemensam luftkonditionering krävs att huset har tilluft, annars blir investeringen vid en konvertering avsevärd. Man bör också tänka på att det är fyra gånger dyrare att kyla ner ett rum än att värma upp det.
  • Kan kommunen ha synpunkter, tekniska eller estetiska, på de åtgärder som föreningen planerar?
  • Om föreningen tillåter medlemmar att installera egen luftkonditionering krävs ofta att man borrar i fasaden. Hur ser husets fasadkonstruktion ut? Och vem kommer att ansvara för anläggningen? Skriv avtal och se till att kommande köpare till lägenheten informeras om att avtal finns och kan tas över. Alternativet är att återställa fasaden. Är det i så fall möjligt att återställa fasaden på ett bra och snyggt sätt?
  • Solfilm tar enligt tillverkarna bort drygt 70 procent av solvärmen och sägs isolera även på vintern men filmen kan ge en känsla av att fönstren aldrig blir riktigt rena. Behöver ni fråga medlemmarna om åtgärden och går det att ta bort solfilmen i framtiden om det beslutas senare? Hur åldras solfilmen? Och vad säger stadgarna om vem som ansvarar för fönstren?

Tänk på att:

Det händer att medlemmar på eget bevåg införskaffar en fläkt eller ett portabelt luftkonditioneringsaggregat och menar att föreningen ska stå för den kostnaden. Men det är inget som styrelsen behöver acceptera och det är tveksamt om medlemmen skulle få rätt vid en rättslig prövning.

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Obligatorisk ventilationskontroll - OVK

    Det är viktigt att ventilationssystemet i bostadshus fungerar som det är tänkt. Brister kan medföra problem med bland annat fukt, mögel och ökad radonhalt, men även luktspridning i och mellan lägenheter. OVK måste utföras regelbundet.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet