Dela bil – så funkar det

Olika former av bildelning blir allt vanligare. Masthuggets Bilkooperativ i Göteborg har funnits i 20 år och där sköter de 50 medlemmarna själva såväl bilar som administration. Resultatet har blivit ett prisvärt sätt att få tillgång till bil.

Bild Torbjörn Gisslevik Henrysson och Emmalee Gisslevik med barn
Torbjörn Gisslevik Henrysson och Emmalee Gisslevik hyr bil när de ska åka någonstans med barnen Sigrid och Valter. Nyaste bilen i kooperativet är denna Hyundai i30 Ki 1.4. Foto: Anna Rehnberg

Hyrbilar, kommersiella bilpooler och olika typer av samåkningstjänster. Det finns många sätt att få tillgång till bil utan att äga den. Masthuggets Bilkooperativ i Göteborg ägs och drivs som namnet antyder av organisationens medlemmar. Många av dem bor i Sveriges största bostadsrättsförening, Brf Masthugget, i vars garage bilarna parkeras.

– Närheten var avgörande när vi valde att bli medlemmar. Vi åker bil när vi ska hälsa på min mamma om bor 30 mil bort, när vi ska till Ikea eller åka och bada. Men vi kör sällan bil i vardagslivet, säger Torbjörn Gisslevik Henrysson.

Han och hans fru har två små barn och har varit medlemmar i fyra år.

– Det är klart prisvärt. Man har koll på sina kostnader och det dyker inte upp några oförutsedda reparationer, säger Torbjörn Gisslevik Henrysson.

Medlemmarna gör en insättning på 4 500 kronor som betalas tillbaka om de lämnar föreningen. Till det kommer en månadsavgift på 175 kronor. Övriga kostnader är beroende av bilanvändning: 21-22 kronor per mil (beroende på modell) och 11-12 kronor per timme med ett tak på 144 kronor per dygn.

Beroende på efterfrågan har kooperativet sex bilar på sommaren och fem på vintern. Fordonen byts ut så att de inte ska vara äldre än ungefär fyra år.

Stefan Gadd är ordförande i kooperativet. Han berättar att den genomsnittlige medlemmen lägger några timmar i månaden på att hjälpa till med administration och bilfixande. Ändå tycker han att det är ett bekvämt, billigt och miljövänligt alternativ. Miljövänligt därför att de flesta skulle köra mer med egen bil.

– Det är inget alternativ för den som måste bilpendla till jobbet eller åker till sommarstugan varje helg. Men det fungerar strålande för den som behöver en bil lite då och då, säger Stefan Gadd.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet