”Borra inte – limma i stället”

Med nya tekniska lösningar kan du hänga upp vad du vill i badrummet utan att förstöra tätskiktet. Här ger experten Stefan Wodsten sina bästa tips.

Stefan Wodsten är tekniker på Kakelspecialisten i Årsta. Han föreläser och håller utbildningar för hantverkare om plattsättning, material, nya metoder och branschregler i våtrum.

Går det att fästa krokar i badrummet utan att förstöra tätskiktet?

– Absolut. Men om du borrar upp dem på traditionellt sätt förstör du tätskiktet. Har du borrat ett hål kommer hantverkaren inte längre stå för garantin.

Hur fäster jag då krokarna bäst?

– Branschen förordar limning. Det finns speciallim framtagna för vad du än ska sätta upp, från krokar till kommoder. Och tillverkarna garanterar att det sitter fast. Glabete och Bostik är sådana företag.

Men om det känns tryggast att borra, kan jag inte bara täta med silikon?

– Enligt försäkringsbolagen hjälper inte silikon. Borrar du ett hål och sedan trycker i en plugg så åker silikonet in bakom hålet. Därför har det tagits fram en ny borrmetod för våtrum där du aldrig borrar igenom väggen utan bara i kaklet och skruvar i skivmaterialet bakom eller kan borra utan att få ett hål på baksidan. Du kan också borra i en regel om du vet var den sitter.

Hjälper en tejpbit på kaklet när jag borrar?

– Förr använde man tejp på glaserade kakelplattor för att borren inte skulle slinta. Men i dag är det mestadels plattor av granitkeramik och för att borra i det behöver du en speciell borr, till exempel Predator, som du fäster på en vinkelkap. Då är det som att skära i smör. Och du behöver inte tejpa.

Så slipper du borra!

Tejpa

Lättare inventarier som krokar och speglar har ofta självhäftande tejp på baksidan som håller riktigt bra.

Använda häftmassa

Det finns häftmassor som lagar, fyller – och limmar stabilt och pålitligt, till exempel Loctite knådepoxi.

Limma

Lim sitter allra bäst och håller för i princip allt. Bostic Maxi Bond Xtrem och Glabete V6 Classic är två exempel.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet