Välj rätt hemförsäkring – spara pengar

Genom att välja rätt hemförsäkring går det att både spara pengar och förbättra skyddet. – Det som framför allt skiljer är försäkringsbeloppens storlek, vilka tillägg som ingår och priset på försäkringen, säger Peter Stark som är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Bild Peder Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå
Vad kostar det? En hemförsäkring för en familj – två vuxna och två barn – med en lägenhet på 90 kvadratmeter kostar mellan 1 500 och 4 500 kronor per år, beroende på hur omfattande den är och var i Sverige du bor. Foto: Helen Karlsson

De hemförsäkringar som säljs i Sverige innehåller alla ett så kallat grundläggande egendomsskydd som ger ersättning för stöld eller skador på saker du äger, hyr eller lånar.

– När du ska köpa en hemförsäkring bör du bland annat ta reda på försäkringsbeloppens storlek. Det är viktigt att inte välja ett så lågt belopp att du blir underförsäkrad, säger Peter Stark. För den som bor i bostadsrätt är det också viktigt med ett bostadsrättstillägg. Läs mer om det på sid 22.

Omfattas alla som bor i samma hushåll av samma hemförsäkring?

– Ja, i princip alla som bor och är skrivna på samma adress. Numera kräver dock flera bolag att alla som försäkringen ska gälla står inskrivna i försäkringsbrevet med namn och personnummer.

– Om någon till exempel blir sambo är det därför viktigt att kontrollera vad som gäller och inte utgå ifrån att man automatiskt omfattas av sambons hemförsäkring.

Går det att få dubbla ersättningar om familjen dels har en hemförsäkring via facket, dels en privat?

– Nej, du kan max få värdet av den stulna eller skadade prylen. Jag tycker därför att familjen ska avsluta den ena försäkringen. Att ha två är en onödig kostnad.

En mindre känd del av hemförsäkringen är det så kallade rättsskyddet, det vill säga hur stor del av kostnaderna för juridiskt ombud som försäkringen täcker vid en civilrättslig tvist.

För att kunna utnyttja rättsskyddet ska du i allmänhet ha haft en hemförsäkring i två år. Det gör ingenting om försäkringen tecknats i olika försäkringsbolag, det viktiga är att du inte varit oförsäkrad ens under några dagar.

Behöver reseskyddet i hemförsäkringen kompletteras?

– Det beror på hur länge du ska vara på resa utomlands. Normalt ingår ett reseskydd på 45 dagar. En del bolag har utökat det till 60 dagar. Därutöver går det att teckna ett tillägg, ett utökat reseskydd. Det innehåller bland annat bättre avbeställningsskydd och högre ersättningar om exempelvis väskan försvinner på flygplatsen eller om planet blir försenat.

– På senare tid har bolagen börjat att lägga över allt mer av resskyddet från basskyddet till tilläggen, till exempel ersättning för förseningar och förstörda semesterdagar. Vid längre resor bör du alltid förlänga reseskyddet. Det ska helst göras innan du åker iväg.

När man köper en resa med ett kreditkort eller liknande ingår ofta en försäkring. Räcker inte den?

– Nej. Den försäkringen kan bara ge extra försenings-, bagage- och avbeställningsskydd. Inte ersättningar för exempelvis vårdkostnader om du blir sjuk utomlands.

– Tänk på att kortföretagens försäkringar ofta bara gäller för de som bor i samma hushåll. De gäller alltså inte för din kompis om du har betalt dennes biljett med ditt kort.

Bör man ta den försäkring som affären erbjuder när man till exempel köper en dator eller tv?

– Nej, det tycker jag inte. Det är en väldig dyr försäkring. Köper du till exempel en dator för 20 000 kan försäkringen kosta 2 000 kronor.

– Ofta omfattas prylarna du köpt av en garanti på några år. Till det ska läggas konsumentköplagen som ger skydd upp till tre år för ursprungliga fel. Det räcker långt.

I många hemförsäkringar ingår det dessutom ett så kallat allriskskydd, det vill säga en drulleförsäkring som ger ersättning om du till exempel spiller kaffe på den nyinköpta datorn.

– Finns det ingen allriskdel i hemförsäkringen kan du lägga till en sådan. Det blir mycket billigare än att teckna separata försäkringar för varje enskild produkt.

Om du vill byta försäkringsbolag – gör så här:

1. Jämför villkor mellan bolagen innan du byter försäkring.

2. Ta reda på när den gamla försäkringens huvudförfallodag är.

3. Ansök och få din nya försäkring beviljad innan du säger upp den gamla.

4. Begär en skriftlig bekräftelse på att du avslutat den gamla försäkringen.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå.

Alla hemförsäkringar innehåller:

Egendomsskydd

Ger ersättning till exempel vid brand eller stöld av saker (lösöre) som du äger, hyr eller lånar för ditt privata bruk, som möbler, kläder, husgeråd, hushållsapparater och hemelektronik.

Reseskydd

Ersätter bland annat kostnader för akut sjukvård utomlands och, om nödvändigt, hemtransport med ambulansflyg.

Ansvarsskydd

Kan betala skadestånd som du krävs på upp till 5 miljoner kronor.

Rättsskydd

Ersättning för juridiskt ombud om du råkar i tvistemål.

Överfallsskydd

Kan ge ersättning om du till exempel blir misshandlad.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet