Sätt upp hyllan som ett proffs!

Visst kan du borra för att sätta upp en hylla, gardinstång eller tavla och känna dig säker på att den sitter kvar. Här är guiden som gör dig till rena proffset.

Bild på olika slags plugg
Illustration: Jens Magnusson

Fixartipset – Välj rätt plugg

Vilka plugg och vilken borr du ska använda avgörs av en enda sak – vilket material din vägg består av. Tursamt nog kan du enkelt avgöra om det är betong, lättbetong, gipsskivor, spånskivor eller masonit.

– Börja alltid med att knacka på väggen, säger Amir Fakhra, verktygsspecialist på K-Rauta i Täby. Låter det ihåligt är underlaget gips eller spånskiva. Låter det lite ihåligt men inte så mycket är det lättbetong. Och är det helt stumt är det betong.

– Att inte kolla detta i förväg är ett av de allra vanligaste misstagen. Vet du underlaget vet du vilka verktyg du behöver och 80 procent av jobbet är klart. Och resultatet kommer att hålla.

Så fäster du i:

Betong

Betongplugg expanderar i borrhålet när du drar i skruven och det finns många universalpluggar som funkar, från enkla till mycket avancerade. Det står på baksidan av förpackningen hur lång skruv du ska ha till pluggen. Ett bra tips är nylonplugg och träskruv.

Borr: Slagborrmaskin. I vissa fall är det extra hård betong, så kallad konstruktionsbetong. Då behöver du en borrhammare med mycket kraftigare slag än slagborrmaskin.

Plugg, exempel: Fischer UX-plugg (I illustrationen röd), eller Expandet super (gul).

Lättbetong

Lättbetong är lite mer poröst, så använd helst pluggar med en annan typ av expansion, som spärrklackar eller dubbel uppsättning vingar. Universalpluggar utan hals kan inte användas – de kan spränga materialet i hålets kant. Ett bra tips är nylonplugg för lättbetong och träskruv.

Borr: Betongborr för betong och lättbetong.

Plugg, exempel: Expandet special (orange), eller Expandet super dubbel (blå).

Gips eller spånskiva

Här behöver du en metallplugg som expanderar på baksidan av väggen, så kallad gipsexpander eller mollyplugg, som håller även för tyngre saker som en bokhylla. Ska du bara fästa något lätt, som en tavla, går det bra med en självborrande plugg. För lättare saker på spånskiva kan du dra i en vanlig träskruv utan att borra först.

Borr: Metallborr går även i gips och trä. Annars träborr för trävägg.

Plugg, exempel: Expandet Jet- Drive (lila), eller Fischer hålrumsmetallplugg (mollyplugg) (grön).

Borra som proffsen

Dammsug

När du borrat i betong och lättbetong – dammsug ur hålet, annars kommer pluggen inte gå ända in i borrhålet.

Borra djupare

Borra alltid en halv centimeter längre än vad pluggen är när det gäller plast- och nylonpluggar. Annars kan pluggen krypa ut ur hålet när du skruvar.

Läs

På pluggens förpackning står vilken borrdimension du ska använda – liksom skruvens dimensioner.

Enkel-eller dubbelgips?

Se upp med väggar i enkelgips! Sätter du dit mollyplugg för dubbelgips kommer pluggen glappa – använd i stället plugg för enkelgips. Borra ett hål så märker du om det är enkelgips eller dubbelgips. Är det svårt att avgöra tjockleken så stick in ett böjt gem och mät djupet.

 

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet