Ge prylarna ett nytt liv

Trenden med återbruk växer sig starkare. Maria Hårdberg är en av de som ansvarar för bytesrummet i Brf Voxnan i Bagarmossen, i södra Stockholm. Varje höst och vår har föreningen dessutom loppis.
28 aug 2018 | Allt fler bostadsrättsföreningar ordnar bytesrum eller hyllor där de boende kan skänka och hämta prylar gratis. Brf Voxnan i Bagarmossen har haft ett bytesrum i sju år. – Det är väldigt uppskattat. Återanvändningen bidrar till en bättre miljö och lokalen ger en social samvaro för oss boende, säger Maria Hårdberg som är en de ansvariga för bytesrummet.

I en källarlokal på femtio kvadratmeter hos Brf Voxnan i Bagarmossen i södra Stockholm står möbler, böcker, prylar, leksaker och sportutrustning prydligt uppradade. Här kan alla boende fynda gratis och lämna egna saker, dock inte kläder.

– Vi har helt enkelt inte plats för kläder, säger Maria Hårdberg, som sköter bytesrummet tillsammans med tre andra medlemmar i föreningen.

Allt som lämnas måste vara helt och rent. Sammanlagt har föreningen 172 lägenheter och boende som vill lämna prylar måste göra det under bytesrummets öppettider: en timme per kväll på tisdagar och söndagar, jämna veckor.

– Det gäller att ha ordning och reda. Varje höst och vår gör vi en gallring och har loppis. Det ger pengar till fikat som vi har i lokalen på söndagar för social samvaro, säger Maria Hårdberg.

Återanvändningen bidrar till en bättre miljö och lokalen ger en social samvaro för oss boende.

Idén till bytesrummet kom upp år 2011, då Maria och hennes make Pär Hårdberg hittade fina Kockums-byttor i emalj i grovsoporna. Synd att inte återanvända fungerande saker, tänkte paret som pratade med grannar om saken. I samma veva blev en källarlokal i föreningen ledig.

Nu lockar bytesrummet till besök från andra bostadsrättsföreningar – och flera av dem har startat liknande verksamhet.

Brf Voxnan har också frivillig matsortering i föreningen och har tagit beslut om att sätta upp solceller på taket, som ska försörja laddstolpar för elbilar.

– Målet är att bli en av södra Stockholms mest miljötänkande bostadsrättsföreningar, förklarar Maria Hårdberg.

Nils Sundström

Skriv en kommentar

Mer som detta