Ett boende med varm gemenskap

Vinterträdgården i Brf Bovieran i Vänersborg. Foto: Kent Eng
30 mar 2021 | I Brf Bovieran i Vänersborg inbjuder den varmbonade vinterträdgården till gemenskap mellan de boende, alla i åldrarna 55+. – Den är vårt förlängda vardagsrum, med så högt i tak att det känns som att vara utomhus, säger Gunbritt Johansson, sammankallande i trivselgruppen.

Sent 2018 stod seniorboendet med 54 bostadsrätter färdigt för inflytt. Bovieran ingår i ett koncept som andas fransk sydkust och finns i dag på minst 25 svenska orter.

Temperaturen i den 1 600 kvadratmeter stora vinterträdgården är behaglig året om och de exotiska växterna frodas. Som lägst blir det 15 grader i januari-februari och på sommaren som mest 28 grader.

Gunbritt Johansson skildrar en boendeform som skapar en närmare gemenskap än ett traditionellt boende.

– Jag har fått en helt annan närhet till grannarna och kan alltid få en pratstund när jag vill det. Under de här två åren har jag fått många nya fina vänner. Vill man inte ha många människor i sin närhet kanske det här inte passar. Men det går trots allt att gå in och stänga dörren. Jag känner harmoni, glädje och trygghet här, säger hon.

Under pandemin då många tvingats leva isolerade har vinterträdgården, där en porlande bäck skapar ro, visat sig vara en extra stor tillgång. Hon nämner en rad gemensamma aktiviteter i den rymliga trädgården som medger stora avstånd mellan borden och de sittande.

– Vi har haft allsång, årsfest, föredrag och frågesport. Förra påsken letade vi påskägg. Några grannar har bildat ett husband där jag sjunger, och det finns en uppskattad boulebana. Vi har alltid fredagsmys klockan 17 då alla tar med sig det de själva vill ha att äta och dricka. I coronatider har vi anpassat aktiviteterna efter rådande rekommendationer för att undvika smittspridning.

Lars Öhman

Skriv en kommentar

Mer som detta