Så sorterar du återvinningen rätt

Du står med en grej i handen redo att återvinna, men vad sjutton ska den sorteras som? Här är din guide till de klurigaste soporna.

Det kommer att bli lättare att återvinna förpackningsavfall från och med nu. Från årsskiftet tog kommunerna över insamlingen och senast 2027 ska alla kunna erbjuda fastighetsnära insamling.

– I dagsläget har cirka 85 kommuner redan infört detta och där blir sorteringen både bättre och större mängder återvunnet. Det blir lättare att göra rätt, helt enkelt, säger Anna-Carin Gripwall,  kommunikationschef på Avfall Sverige.

Men ansvaret för hur det ska sorteras ligger alltjämt på privatpersonen. Så vad ska egentligen var?

Utländska aluminiumburkar

Pantautomater tar oftast emot även utländska aluminiumburkar så att de kan återvinnas. Det är viktigt att streckkoden är oskadad. Dock får du ingen pant för dem, konstaterar Pantamera.

Värmeljus

Värmeljus räknas inte som förpackning och sorteras därför som metallskrot, enligt Miva. Men det kan skilja sig mellan kommuner. Pilla loss vekeshållaren innan du lämnar båda delarna till återvinning, så att både järn och aluminium
kan återvinnas.

Krukor i plast

Sorteras som restavfall.

Frigolit

Sorteras som plastförpackning och återvinns.

Ännu viktigare än återvinning är att tänka på hur man konsumerar, så det blir så lite avfall som möjligt.

Metall eller plast?

Chipspåsar är metallfärgade på insidan men är plast. Ett knep för att lista ut om en förpackning är metall eller plast är att knyckla ihop den. Vecklar den ut sig är det plast, tipsar Avfall Sverige.

Dricksglas & porslin

För att förpackningsglas som burkar och flaskor ska kunna återvinnas får de inte blandas med keramik, porslin och härdat glas som dricksglas, eftersom detta förstör smältprocessen och försämrar glaskvaliteten, enligt Nordicpac. Dessa lämnas i stället på återvinningscentralen.

Svart plast

Svart plast kan ännu inte återvinnas. Men ny teknik är på gång som löser detta. Sortera tills vidare som restavfall, enligt Ramboll.

Pillet som är värt det!

Blandad förpackning? Ta isär plast, papp och metalldelar i förpackningar så gott det går och sortera. På mjölkpaket ska du till exempel gärna ta av plastkorkarna och lägga dem bland plastförpackningar.
– Det är bättre att sortera än att kasta allt i soppåsen. Går det inte helt, så sortera den som det material det är mest av, för då blir förpackningarna återvunna. Målet är att lägga så lite som möjligt osorterat så att så mycket som möjligt kan återvinnas, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

Oftast blir det fel

Mer än hälften av alla plastförpackningar i vårt land sorteras fel eller sorteras inte alls och bränns upp i stället för att bli till nya plastförpackningar, har Svensk plaståtervinning räknat ut.




 

Av: Petra Olander

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet