Så skördar du grönt hela vintern

Med några enkla knep kan alla odla grönsaker hemma i lägenheten, berättar Sara Bäckmo, trädgårdsexpert och bloggare:– Det är så himla enkelt. Till exempel går det att bli självförsörjande på bladgrönsaker till smörgåsar – och börja skörda redan några dagar efter första sådden.

Sara Bäckmo Foto: Ida Sjöö
Sara Bäckmo Foto: Ida Sjöö

Bladgrönsaker som sallat och olika kålsorter, kryddväxter och tomater. Trädgårdsinfluencern Sara Bäckmo odlar grönsaker inomhus hela vintern, på en enkel bordsodling om cirka två kvadratmeter med vattentäta brickor under krukorna.

– Det är roligt att odla hemma och grönsakerna smakar så mycket mer. Men, om du vill driva fram hyfsat kraftiga plantor så krävs växtbelysning. Den behöver inte vara dyr, men den ska vara ämnad för växtodling. Ha den tänd 14–16 timmar per dygn, för ljuset är växternas energi, säger hon.

Smartast är att odla flera olika grönsaker och olika sorter. På så vis finns alltid något att skörda.

– Skott från bockhornsklöver är skördeklara efter 5–7 dagar, ärtskott efter 10 dagar och tomater skördas efter 4–5 månader.

Och för den som vill slippa pilla med jord inne, funkar hydroponisk odling utmärkt.

– Då odlar du i en vattenbehållare med näringslösning, utan jord. Där kan du ha bladgrönsaker,  kryddor, tomater och gurka – med växtlampa. 

I odlingsjorden är näringen förbrukad 4–5 veckor efter plantering. Då behöver du fylla på med näring. Eller så ordnar du det själv:

– Något som är i ropet och gratis är kiss utspätt i vatten. Vår urin innehåller samma näring som vi vanligtvis köper på flaska importerad kanske från andra sidan jorden. Det är ju helt galet egentligen! Att gödsla med kiss är toppen, det ger växterna näring och blir ett bra kretslopp. Och det luktar inte, som kanske många tror.

För inomhusodling är rekommendationen att späda 1 del kiss med 20 delar vatten. En kisskanna, eller så kallad pimpinette, kan du köpa på till exempel apotek, tipsar Sara Bäckmo.

5 goda grönsaker att odla hemma

Groddar: Det finns en stor mängd olika groddar som kan odlas utan jord och ljus och som är färdiga att skördas efter cirka en vecka. Används till exempel på smörgås och i sallad.

Basilika: Supergod kryddväxt som du kan skörda blad av efter hand.

Pak choi: Asiatisk kålsort med mild smak och mjuka gröna blad. Skördas efter 1–2 månader.

Plocksallat: Finns flera sorter som kan odlas inomhus och skördas blad för blad från cirka fyra veckor.

Tomater: Satsa på kruktomater, låga sorter som blir max 40 cm. Skördas efter 1–5 månader.

Av: Petra Olander

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet