Ny modell för hållbart boende

I nybyggda Brf Notuddsparkens miljöcertifierade passivhus står hållbarhet i centrum. Men det handlar inte bara om att minska klimatavtrycket utan också om de sociala aspekterna. Därför har en modell avsedd att hjälpa hemlösa med boende arbetats fram.

Syskonen Izzie och Luka Thepper bodde tidigare i ett radhus tillsammans med sina föräldrar Klara och Marcus. Nu bor de högst upp i ett av Brf Notuddsparkens hus och föräldrarna hoppas att hållbarhetsaspekten ska fungera som ett föredöme för barnen när de blir äldre. Foto: Jonas Bilberg
Syskonen Izzie och Luka Thepper bodde tidigare i ett radhus tillsammans med sina föräldrar Klara och Marcus. Nu bor de högst upp i ett av Brf Notuddsparkens hus och föräldrarna hoppas att hållbarhetsaspekten ska fungera som ett föredöme för barnen när de blir äldre. Foto: Jonas Bilberg

Det blänker av vitsippor i Notuddsparkeni Västerås, fåglarna kvittrar i träden och solen värmer odlingslådorna som kantar gång- och cykelvägen intill de två gröna trähus som utgör Brf Notuddsparken. Föreningens synnerligen aktiva odlingsgrupp förkultiverar just nu plantor på arbetsbänken i ett av cykelrummen, plantor som så småningom ska hamna i lådorna till samtliga boendes glädje och nytta.

– Blomkål, squash, majs, brysselkål, kronärtskocka, rosenskära, säger Amanda Larsson och lyfter
på den ena planteringskrukan efter den andra i det luftiga cykelrummet.

Hon berättar att förra årets grönsaksskörd blev över förväntan, och bitvis gav mer än vad de boende kunde ta hand om själva.

– Till slut försökte vi ge bort squash till folk som passerade förbi på gångvägen!

Odling känns helt  naturligt i den här föreningen. Här står hållbarhet i fokus på alla sätt. Husen är Svanenmärkta moderna passivhus, vilket innebär att de är både miljö- och energicertifierade. De är byggda i trä och har solceller på taken och de boende har tillgång till elbilspool, eldrivna lådcyklar och ett kylrum för livsmedelsleveranser.

– Ett angeläget uppdrag för styrelsen är att vi behåller miljöfokuset genom att se till att endast hållbara material byggs in i husen, säger Emma Kednert, som är en av ledamöterna i föreningens styrelse.

Hur är det då att bo i ett passivhus i trä? Behagligt, försäkrar de boende. Det är tystare än i ett hus byggt av betong och lägenheterna är varma, trots att energiåtgången är låg.

– När solen ligger på värms lägenheterna upp fort och värmen stannar länge. Häromdagen var det 24 grader när jag kom hem, berättar Karin Engström, styrelseledamot som bor i en tvårumslägenhet mot söder tillsammans med hunden Felix.

När solen ligger på värms lägenheterna upp fort.

På den slingriga stigen mellan husen cyklar Luka, 5 år, och Izzie, 3 år, på sina små cyklar. När Karin Engström kommer med Felix blir glädjen stor och barnen turas om att klappa. Föräldrarna Klara och Marcus Thepper berättar att de flyttade till sin stora fyra högst upp i ett av husen från ett litet radhus i en annan del av stan.

– Vi trivs jättebra. Husen har ett bra läge med parken intill och en lekpark alldeles i närheten. Dessutom händer det mycket här på Öster Mälarstrand, säger Marcus Thepper.

– Vi uppskattar verkligen den stora balkongen, där tillbringar vi mycket tid under sommaren och det är kul med odlingarna. Även om inte barnen förstår hållbarhetsaspekten just nu, tror jag att hela det här boendet utgör ett bra föredöme för dem, tillägger han.

Andra som har bytt hus mot lägenhet är Ingemar Grunditz och hans hustru Ann-Christin. De kom till Notuddsparken från ett eget hus där de bott i 33 år. Ingemar Grunditz lider av sviterna av en stroke och paret tyckte att det var dags att överge snöskottning och vedhantering för en bekvämare tillvaro.

– Det är det bästa vi har gjort. Vi bor en trappa upp och sitter gärna på balkongen, tar en kaffe och ser ut över trädgården. Dessutom är det en trevlig sammanhållning i föreningen. Vi byter ofta ett ord med vår närmsta granne, som bor i en av Stadsmissionens lägenheter, säger Ingemar Grunditz.

För här omfamnas även den socialt hållbara aspekten. Tillsammans med byggherren har arkitektbyrån arbetat fram en modell avsedd att hjälpa hemlösa med boende. Konkret innebär det att en andel av bostäderna som byggs säljs till rabatterat pris till en organisation som sedan hyr ut lägenheterna till personer som är behov av ett boende. När det gäller Brf Notuddsparken har två enrummare sålts till Västerås Stadsmission.

– Det här erbjuder en fantastisk möjlighet för vår målgrupp, som ofta har ett missbruk i botten och inte sällan har stora skulder, att bryta negativa cirklar och få ett ordnat vardagsliv, säger Mikko Nolvi vid Västerås Stadsmission.

– Vi kan bidra med sysselsättning och mat samt hjälpa dem att ordna sitt vardagsliv och planera framåt med målet att de i slutänden ska hitta en egen bostad. Att få tak över huvudet är ett sätt att bryta de onda cirklarna och kan vara livsavgörande, säger han.

Rundvandringen i Brf Notuddsparkens hus avslutas på parkeringen där en av elbilarna står på laddning. Den andra är bokad och ute. Karin Engström berättar att bilarna utnyttjas flitigt och att medlemmarna betalar per timme. Flera av de boende sålde sina bilar i samband med flytten till Notuddsparken.

– När jag läste om det här projektet, om bilpoolen, odlingarna och närheten till parken, kände jag att det var helt rätt. Jag bokade min lägenhet direkt, säger Karin Engström.

Brf Notuddsparken

• Två hus med totalt 41 lägenheter, 1–4 rum och kök.
• Färdiga för inflyttning 2021 respektive 2022.
• Byggda i trä och miljöcertifierade enligt Svanen 3.8.
• Uppfyller kriterierna för passivhus enligt den svenska standarden FEBY12.
• Utrustade med solceller på taken.
• Två elbilar i bilpool, två eldrivna lådcyklar, tre cykelrum, kylrum för matleveranser.
• Två lägenheter ägda av Västerås Stadsmission som hyr ut till bostadslösa.
• Projektet vann utmärkelsen Guldhemmet i kategorin Årets bostadsprojekt 2020 och Arkitekturpris i Västmanland 2023.

Av: Karin Strand

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Energieffektivisering

    Oavsett ålder på föreningens byggnader finns det nästan alltid en förbättringspotential vad gäller att minska energianvändningen. Men förutsättningarna är väldigt olika från en bostadsrättsförening till en annan.

  • Solceller

    Att installera solceller blir allt vanligare och det är ett sätt att hålla nere föreningens och medlemmarnas kostnader. Styrelsen bör göra en grundlig undersökning av förutsättningarna innan arbetet startar.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet