”Alla kan tapetsera!”

Du vågar absolut tapetsera själv även om du aldrig gjort det förut. Det anser målarproffset Henke Edin i Säffle – men skickar med några tumregler för ett riktigt lyckat resultat.

Henke Edin har tapetserat väggar sedan 1986 och till vardags hjälper han kunder
i de målarbutiker i Säffle och Åmål som han är butikschef för. Han driver även sajten Henkesmålartips.se.
– Alla kan tapetsera! För nybörjaren rekommenderar jag starkt att använda en så kallad easy up-tapet, som limmas direkt på väggen. Den ska alltid sättas kant i kant så att du enkelt kan mönsterpassa, säger han.
Ett vanligt misstag är att kasta instruktionerna som kommer med tapeten.
– På baksidan av etiketten på tapetrullen står det en upphängningsinstruktion som gäller för just den tapet du köpt. Följer du den så blir resultatet bra. Behåll den tills arbetet är färdigt.

Men, en lättuppsatt och snygg tapet döljer dessvärre inte skavankerna under.
– Det är snarare så att tapeter framhäver ett dåligt underarbete, det är där du ska lägga tid och tålamod. Att sätta upp själva tapeten är det lilla jobbet, först på slutet, säger Henke Edin.
En ojämn vägg behöver dock inte alltid bredspacklas. Ofta kan så kallad renoveringstapet, återställningstapet eller easy cover göra underlaget slätt.
– Men i många lägenheter sitter det fyra, fem lager av gamla tapeter på väggen, som dessutom är ditlimmade lite ”hoppsan hejsan”. Det ökar risken för blåsor och att tapeten släpper från väggen. Då är det dags att riva ner de gamla tapeterna.
Men, du behöver inte stå och riva remsor i en evighet. En ångmaskin tar enkelt bort lagren av tapet. En sådan går att hyra eller köpa.
– Fråga efter en tapetperforerare eller piggroller samtidigt. Du rollar först väggen med den så kommer ångan längre in i väggen. Det är otroligt smidigt.

Tapetnedtagningsmedel
… är ett alternativ till att ånga ned gamla tapeter. Du köper en flaska som du blandar ut med vatten och applicerar på väggen med pensel
eller roller. Tapeterna släpper bra, men det blir gärna söligt, så skydda golvet med täckplast. Och kör med piggroller först för maximal effekt.

Henkes tips för bästa resultat

  • Många använder fel lim. Du måste ha rätt lim till den typ av tapet du valt.
  • Slarva inte med underbehandlingen.
  • Följ alltid upphängningsinstruktionen.
  • Är du osäker så ta dig tid att titta en stund på instruktionsfilmer på nätet.
  • Stressa inte. Avsätt tid så att du kan arbeta i lugn och ro och ha roligt under tiden.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet