Varför går mina ledlampor sönder?

Ledlampor ska lysa minst 15 000 timmar, men ibland går de sönder långt före det. Här är tipsen du behöver för att ge dem långa liv – och hitta rätt i leddjungeln.

Din tjusigaste armatur har fått en riktigt fin ledlampa som ska lysa länge, närapå för evigt enligt förpackningen. Men den går sönder – om och om igen. Irriterande. Vad är det för fel? Är det dåliga ledlampor? Tyvärr finns risken att det är din egen tjusiga armatur som dödar dem.

– Livslängden på led är helt beroende av omgivningstemperaturen, säger organisationen Belysningsbranschens nestor Leif Berggren.

Vid rätt temperatur har nämligen ledlampor en livslängd på upp till 50 000 timmar, men värmen får inte bli för hög. Kretskortet eller ett kylelement i armaturen måste avleda värmen.

– Men går ledlampan sönder i en armatur där de brukar hålla, kan det vara fel på ledlampan du köpte. Då finns så klart möjlighet att reklamera den.

Vad ska jag tänka på när jag köper ledlampor?

– I dag finns det ett jättestort urval och du kan hitta en ersättare till nästan alla glödlampor. En sak som är viktig är att välja färgtemperatur, alltså hur ljuset kommer att upplevas. Om du väljer en färgtemperatur på ungefär 2 800 kelvin, får du ett varmt, glödlampslikt ljus.

Och borta är det klassiska wattsystemet.

– Om du ska ersätta en glödlampa – välj en ledlampa med ungefär samma ljusflöde, säger Leif Berggren.

Det betyder att du måste jämföra den avgivna ljusmängden, som anges i lumen på kartongen. Det gamla ”25 w” motsvaras till exempel av 220–250 lm och ”40 w” av 410–470 lm.

Att byta sin glödlampa mot led lönar sig alltid energimässigt, även om det kan ta lite tid innan du tjänat in inköpskostnaden. En glödlampas livslängd är ungefär 1 000 timmar, det innebär att även om din ledlampa brinner halva den förväntade livslängden, är det många, många fler timmar än en glödlampa.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet