Varför blir det svart i fogarna runt dusch och badkar?

De är svarta, gillar fukt och återkommer oförtrutet trots skurande. Möt Cladosporium och Aureobasidium, två av den nitiske badrumsskurarens mest envetna fiender.

Vitt och svart kakel med vita fogar är svenskens vanligaste val gällande badrummet. Och det är fräscht som tusan – tills de där kanterna och fogarna får små svarta prickar.

Gunilla Bok är byggnadsmykolog på forskningsinstitutet Rise och har cirka 20 års erfarenhet av mögelsvampar i våra hem.

Är det alger eller svampar som växer i badrummet?

– I ett badrum spelar det egentligen ingen roll om det är mögel eller alger som växer, både alger och mögelsvamparna gör att fogarna blir fula. Det kan vara alger om du har ett väldigt stort ljusinsläpp som möjliggör fotosyntes men det är ovanligt. Troligast är att det är mögelsvampar, släktena Cladosporium och Aureobasidium är vanliga i badrum. De finns där för att det finns fukt i och på fogarna. Förutom fukt behövs näring och näringen kan till exempel vara tvål och hudavlagringar som följer med vattnet.

Har alla Cladosporium och Aureobasidium hemma?

– Ja, man kommer nog inte undan. Det är när de börjar finnas i en större omfattning som vi lägger märke till dem. Och ju mer du använder badrummet, desto större risk är det att de trivs och kan växa till. Vattnet är förutsättningen och tillsammans med rumstemperatur gör det att svamparna trivs och kan växa.

Finns det någon mirakelmetod för att bli av med dem?

– Tyvärr inte, de tål nämligen även uttorkning. Ytorna kontamineras dessutom hela tiden av sporer som svamparna förökar sig med, så även om du har fått bort den ursprungliga påväxten kan en ny påväxt växa till. Men, om du gör det till en vana att skrapa bort vattnet på kaklet efter en dusch och regelbundet skurar fogarna så tar det i alla fall längre tid innan de har växt så mycket att du ser dem.

SÅ HÅLLER DU SVAMPARNA BORTA

  • Skura kakel och fogar regelbundet med rengöringsmedel.
  • Du kan tvätta med Klorin eller någon annan natriumhypokloritlösning, som har en avdödande effekt.
  • En miljövänligare metod är att skrubba bort dem mekaniskt med borste eller svamp.
  • Har de satt sig så djupt att du inte får bort dem får du byta fogarna.

Av: Petra Olander

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela 2024 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet