Dröm dig bort – i trappuppgången

I Brf Beckasinen i Bromma bjuds besökarna på iögonfallande målningar av konstnären Bo Karman. Slott, kyrkor och vackra miljöer täcker stora ytor i portuppgångarna. Målningarna ger en spännande känsla av att befinna sig på en annan plats, samtidigt som de bidrar till att stärka gemenskapen bland grannarna.

Bild Bo Karman-målning i trapphuset i Brf Beckasinen, Bromma
Bo Karman var specialiserad på trompe l’oeil (”att lura ögat”), en teknik som vidgar rum genom målad arkitektur med optiska perspektiv och illusoriska verkligheter.Foto: Magnus Glans

Vissa bostadsrättsföreningar är mer utsmyckade än andra. I Brf Beckasinen i Bromma, med 88 lägenheter fördelade på två huskroppar, finns mängder av stora väggmålningar.

Det var bostadsproducenten JM som gav uppdraget till konstnären Bo Karman i samband med att fastigheterna uppfördes 1993. Karman var specialiserad på trompe l’oeil (”att lura ögat”), en teknik som vidgar rum genom målad arkitektur med optiska perspektiv och illusoriska verkligheter.

– Speciellt var också att han målade de åtta trappuppgångarna efter att inflyttningen var klar. Tanken med det var att de boende skulle vårda huset bättre. Varje målning är 12 kvadratmeter, säger Roland Jakobsson, ordförande i Brf Beckasinen i Bromma.

Hur är det att bo i en bostadsrättsförening med så mycket konst?

– Det är fint och jag lade märke till målningarna, som även ramar in dörrarna på bottenvåningen, direkt när jag flyttade in. Jag tänkte att finns det målningar tar folk mer hänsyn och vi får mindre skrap på väggarna.

Han berättar att framför allt nyinflyttade och besökare noterar konstverken med glädje.

– De blir överraskade. Vi som bott här länge kanske blir lite blinda efter ett tag. Men målningarna skapar gemytlighet och trygghet. Mäklare brukar ha med bilder på väggarna i sina prospekt.

Hur kommer det sig att Bo Karman målat så mycket hos er?

– Troligen var avsikten att göra inomhusmiljön mer hemtrevlig. Vid den här tidpunkten, 1992–93, genomgick Sverige också en finanskris och min teori är att målningarna var ett sätt för JM att fånga upp potentiella köpare.

Har du något råd till andra bostadsrättsföreningar som vill göra samma sak i sina trappuppgångar?

– Först handlar det om att hitta en konstnär som klarar så stora utrymmen och offentliga verk. Sedan är det förstås en kostnadsfråga. I befintliga fastigheter är kanske fototapet en enklare lösning. Men i samband med nybyggnation är kostnaden inte så stor, du ser den inte på samma sätt.

Av: Lars Öhman

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet