Webbtjänst avslöjar mäklarnas arvoden

18 feb 2022 | Mäklarkostnader har tidigare varit en väl förborgad hemlighet – som gjort det svårare för konsumenten att välja rätt. Men nu har webbtjänsten Hittamäklare tagit fram en lista över mäklararvoden för olika delar av landet.

Listan visar tydligt att det är stora skillnader i vad mäklare tar i arvode i olika delar av landet. Den visar bland annat att mäklartjänster är dyrare i Göteborg än i Stockholm, trots billigare lägenheter. I Göteborg betalar mediankunden 60 000 kronor för att sälja sin bostadsrätt, medan stockholmaren betalar 55 000 kronor.

– Vi får ofta frågan av säljare vad det kostar att anlita en mäklare i området och tidigare har den informationen inte funnits tillgänglig. Vi vill öka transparensen och bidra till bättre boendeekonomi så det har varit viktigt för oss att kunna svara på vad ett arvode kostar och vad som ingår i olika mäklararvoden, säger Alexandra Eldin, affärsområdeschef på Hittamäklare.

Varför det kostar mindre att anlita en mäklare i Stockholm än i Göteborg har hon svårt att ge ett entydigt svar på. Men hon förklarar att det både kan handla om hur lätt eller svårt det är att sälja en bostad, konkurrenssituationen, tillgången på mäklare och hur många mäklare som är nyutexaminerade.

Kenny Fredman, samhällspolitisk chef på Bostadsrätterna, säger att det ofta finns en koppling mellan priset på bostaden och arvodet. Han konstaterar att många anlitar mäklare efter rekommendation och att det är viktigt att hitta en mäklare man känner förtroende för.

– Vad ett arvode ska ligga på är svårt att säga men som säljare skulle jag alltid se till att diskutera priset. Då handlar det om att förhandla nivån på ett fast pris, eller procentsats om det rör sig om någon typ av rörligt arvode.

Lars Öhman

 

Skriv en kommentar

Mer som detta