Varför misslyckas jag med mina krukväxter?

02 maj 2019 | Glöm medfött gröna fingrar – alla kan lära sig att lyckas med krukväxter. Så här enkelt får du plantorna gröna och fina igen.

Hemmets mysterier | Krukväxter

Trötta krukväxter kan spira vackert igen! Du behöver ha koll på tre enkla saker: vatten, ljus och näring. Det säger Jonatan Leo, växtexpert, adjunkt och doktorand på Sveriges lantbruksuniversitet SLU i Alnarp.

– Vatten är ett akut behov för växter. En växt kan hänga till en viss grad, men till slut är den bortom all räddning, konstaterar han.

Och den torra inomhusluften på vintern gör växterna än mer känsliga, plus att många är placerade över stekheta element som kan torka ut dem på nolltid. Men övervattning är minst lika farligt.

– Det är ett vanligt misstag. Många växter går in i en viloperiod på vintern då de inte är lika aktiva och inte behöver så mycket vatten. Jag sticker alltid ner ett finger i jorden för att känna om det är torrt – eller fuktigt.

Ljus är en annan viktig faktor och vintertid mår växterna bäst av att ställas på så soliga platser som möjligt. Och helst bör vi flytta bort dem från drag, där de gärna torkar ut och störs av temperaturvariationer.

Men även om de gröna skönheterna sköts minutiöst kan de se glåmiga ut efter vintern, påpekar Jonatan Leo. Med våren kommer dock nytt hopp för dem:

– Plantera om dem i ny jord så rötterna får utrymme och näring att växa i. Ge extra växtnäring under hela sommarhalvåret.

Vilken näring du ger är inte så viktig för krukväxterna, men tillför det regelbundet, tipsar han.

– Jag brukar ge dem lite varannan gång jag vattnar ungefär. Men – inte på vintern.

Ger du dem näring under vintern riskerar de att bli långa och rangliga.

5 STEG TILL GLADA KRUKVÄXTER!

1 Håll jorden lagom fuktig. Och i stället för att gissa – stick ner ett finger och känn efter.

2 Tillför ljus. Försök ställa växterna så ljust det går under vinterhalvåret.

3 Häll på näring regelbundet under sommarhalvåret. Låt bli helt vintertid.

4 Kruka om dem på våren så rötterna får möjlighet att växa. Blomjorden som finns i vanliga mataffärer är oftast utmärkt.

5 Var uthållig. Växter kan gulna och tappa blad men ändå komma igen och bli ännu vackrare. Speciellt om de byter miljö, som vid en flytt från plantskolan.

Petra Olander

Skriv en kommentar

Mer som detta