Varför har jag så dålig täckning i lägenheten?

16 apr 2020 | Du har bara en plupp när grannen alltid har fyra. Netflix hackar och minsta nedladdning tar hundra år. Tursamt nog finns det mycket du själv kan göra för att få bättre täckning.

Hemmets mysterier | Täckning inomhus

Det finns flera saker som påverkar din mobila inomhustäckning. Det konstaterar Christian Höglund på Post- och telestyrelsen, den myndighet som bevakar elektronisk kommunikation och post i Sverige.

– Signalstyrkan i mobilnätet vid din bostad är det som påverkar mest, säger han.

Det kan alltså vara bra att kontrollera din operatörs täckningskarta. Telebolagen har täckningskartor på nätet där du kan titta på den plats där du bor.

Andra viktiga faktorer är hur huset är byggt och vilken typ av byggnadsmaterial som använts.

– I energisparsyfte byggs i dag täta hus med bland annat energisparfönster. Sådana bevarar värmen inomhus men dämpar också signalerna från mobiltelefoninätet. Det kan medföra dålig eller till och med obefintlig inomhustäckning, säger Christian Höglund.

Samtidigt som det utvecklas lösningar för att förbättra inomhustäckningen kommer det ändå att vara täckning från mobiltelefoninätet utomhus som bidrar mest till täckning inomhus i privata bostäder.

– Men mobiltäckningen utomhus förbättras ständigt så prognosen är ljus.

Petra Olander

 

TIPS TILL FÖRENINGEN

För att förbättra täckningen kan ni ansluta en extern antenn. Det finns många olika typer men alla modeller ska placeras på en plats där signalstyrkan är god. Signalen förs därefter vidare via en antennkabel. En vanlig lösning är att koppla den externa antennen till en wifi-router med mobilanslutning.

DU KAN REKLAMERA

Om en operatör har utlovat täckning och löftet inte motsvarar operatörens utfästelse kan tjänsten anses vara felaktig, under förutsättning att du kan styrka operatörens löfte. Då kan det finnas grund för att avsluta avtalet.

Källa: Råd & Rön

SÅ FÅR DU BÄTTRE INOMHUSTÄCKNING

Förflytta dig inomhus. Ibland kan det räcka att du förflyttar dig till en plats hemma där täckningen är bättre, till exempel intill ett fönster. Testa dig fram.

Håll inte i telefonen. När det gäller mobiltelefoner kan det ibland löna sig att använda handsfree för att inte blockera den inbyggda antennen med handen. Även kroppen kan dämpa signalerna, så håll ut den från kroppen.

Kolla telefonens antenn. Även telefonens egenskaper kan påverka, enligt forskning har till exempel mobiltelefonernas antenner blivit sämre.

Om det inte räcker så finns det andra lösningar som din operatör kan ge råd om, som till exempel mer lämplig eller passande utrustning.

 

Skriv en kommentar

Mer som detta