Så rensar du avloppet bäst

07 apr 2021 | Visst kan du hålla rent i avloppet utan frätande kemikalier. Det finns flera andra sätt som är både effektivare och bättre för miljön.

Håkan Karlsson är tredje generationens rörmokare och driver Rör-Karlsson i småländska Mönsterås, en firma som sysslat med rör i 103 år.

– Vi har dragit upp en kofta, många kalsonger och till och med en julgran ur avlopp, säger Håkan Karlsson och skakar på huvudet.

För även om det som spolas ned i toaletten tycks försvinna spårlöst, gör det inte det. Det enda som får spolas ned där är faktiskt toalettpapper, kiss och bajs. Dessutom kan föreningen ta ut en avgift av dig om du orsakat ett allvarligt stopp.

Men även i köksavloppet är det förledande lätt att tro att det som kan spolas ned, ska ned.

– Stekfett är den vanligaste orsaken till stopp. Du ska aldrig spola ned fett när du har lagat mat. Det flyter bra i stekpannan men stelnar i avloppet och bygger upp ett fettlager i avloppsrören. Det är sedan väldigt svårt att få bort. Torka i stället ur pannan med hushållspapper, säger Håkan Karlsson.

Stekfett är den vanligaste orsaken till stopp.

Han varnar bestämt för användning av propplösare som kaustiksoda.

– Det kan bilda klumpar som blir hårda som sten. Och kemikalierna angriper ledningarna. Det värsta är när någon fått stopp i ett köksavlopp som de sedan hällt kaustiksoda i, men som inte har hjälpt. Då får den som skruvar isär rören kemikalierna på händerna och det svider ordentligt.

Bästa metoden för rören, naturen och dig själv är att helt enkelt skruva isär vattenlåset under diskbänken och rensa det, konstaterar Håkan Karlsson.

– Man behöver inte vara tekniskt kunnig för att göra det. Men spola inte av vattenlåset i köksavloppet – då blir det blött under diskbänken!

Sitter stoppet längre ner kan en klassisk rensfjäder vara lösningen.

– De finns i byggvaruhus och är väldigt böjliga. De funkar som piprensare – bara kör in och rensa. Ha tålamod, veva på i 10 till 15 minuter. Men viktigast av allt – kom ihåg att muggen inte är ett sopnedkast.

Petra Olander

 

5 GYLLENE AVLOPPSREGLER

  • Häll aldrig ut fett i avloppet. Torka ur stekpannan med hushållspapper och släng.
  • Använd inte kemikalier som kaustiksoda för att lösa stopp i avloppet.
  • Är det stopp/dålig genomrinning så skruva isär vattenlåset och gör rent. Hjälper inte det så köp en rensfjäder och gör rent ledningarna med.
  • Konstiga ljud från avloppet? Kluckar och gurglar det när du häller ut vatten är det på väg att bli stopp. Dags att rensa, alltså.
  • Spola bara ned fekalier och toalettpapper i toaletten.

TIPS!

En del kommuner delar ut fettrattar som används för att hälla fettet i pet-flaskor. Det insamlade fettet kan då återvinnas.

Skriv en kommentar

Mer som detta