Så överlever dina balkongväxter vintern

Vinterförvara balkongens växter – visst går det. Här ger John Taylor, slottsträdgårdsmästare på Tjolöholms slott och expertodlare i SVT, sina bästa tips för att lyckas.

Bild John Taylor
Foto: Thomas Carlén, Tjolöholms slott

En fördel med en öppen balkong är att det är lättare att övervintra vissa växter, som fleråriga blommor, rosor, små buskar och klätterväxter. De ska till och med stå ute vintertid, berättar John Taylor.

– Men ge dem mindre vatten under vintern – dock utan att låta dem torka ut helt.

Ska jag känna efter fukt med fingret i jorden, då?

– Nej ALDRIG! Den översta centimetern kan vara snustorr men det kan ändå finnas fukt under. Ingen trädgårdsmästare känner efter med fingret. Lyft i stället på krukan och känn hur tung den är.

För mycket fukt i krukor på en öppen balkong ställer nämligen till det för de sovande små liven. När vattnet omväxlande fryser och tinar blir det svårt för dem.

– Vi ska efterlikna det som händer i naturen så mycket som möjligt. Och de flesta växter har det lite halvtorrt på vintern.

För dig som har balkong i norra Sverige är det enkelt att skydda växterna genom att linda in krukorna med säckväv, gamla filtar, fiberduk eller bubbelplast. Och gärna flytta in krukorna närmare husväggen.

Den inglasade balkongens dilemma i växtvärlden är mängden luft. På en liten inglasad balkong, om solen ligger på, kan det bli bastu redan i februari och det stressar växterna.

– Till exempel olivträd trivs med 8–10 grader vintertid. Men om du har en oglasad balkong och vill övervintra olivträd blir det svårt utanför Skånes och Hallands gränser. Bubbelplasta in trädet, men det är inte säkert att det går, säger han.

Men pelargoner går att övervintra för de allra flesta.

– Klipp gärna ner dem och förvara dem inne på ett svalt ställe. Gärna i trapphuset på fönsterkarmen. Och ta alltid sticklingar från dem. Om plantan dör har du alltid en ny och om inte annat kan du ge bort dem i present. Då gör du samtidigt världen lite bättre.

John Taylors framgångstips

Framgång med växter generellt och speciellt vintertid är lika med storlek på kruka. De flesta växter står för trångt. Ju mer jordvolym, desto mer skyddade är de mot vädrets påfrestningar och desto mer näring och vatten får rötterna tillgång till.

Tänk på att:

Växter säljs alltid innan de ska krukas om. Så fort du får hem en växt, sätt den i dubbelt så stor kruka.

Blommor i trapphuset?

Du kan ställa dina blommor i fönsterkarmarna i trapphuset under vintern, men du måste då vattna dem och hålla dem fina så att det inte ser skräpigt ut. Du får inte ställa krukor var som helst i trapphuset, eftersom det är en utrymningsväg och passagen måste hållas fri.

Av: Petra Olander

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela 2024 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet