Så får du tvätten att lukta rent

02 jul 2021 | Varför luktar tvätten unket fast den är nytvättad? Lugn, det har sina mycket vanliga orsaker. Här är knepen för att få tvätt som alltid doftar rent och fräscht.

Nytvättad tvätt som luktar surt är oftast lätt att åtgärda. Det berättar Oskar Herodes, produkt- och utbildningsansvarig på vitvarutillverkaren Miele, och förklarar orsaken:

– En tvättmaskin har en yttre tvättrumma i plast eller rostfritt stål. Sedan finns en rostfri innertrumma. Mellan trummorna ligger vatten och tvättmedel som värms upp av ett element.

När vi tvättar i låga temperaturer som 30–40 grader kan tvättmedelsrester som inte löst upp sig bli kvar mellan trummorna.

– Twisten är att det gör inget om tvättmedelsresterna torkar fast. Men om maskinen och tvättmedelsfacket är stängda efter tvätt, stannar fukten kvar i maskinen och tvättmedelsresterna kan börja mögla. Nästa gång du tvättar så sköljer du tvätten med mögelvatten vilket ger en sur doft.

Att vi dessutom tvättar för få heta maskiner gör att gammalt tvättmedel och fett inte sköljs ur trumman.

– Det är en god idé att tvätta på 90 grader en gång i månaden för att hålla maskinen fräsch. Och när det står ”60 grader” på maskinens inställning kan det i själva verket innebära allt från 25–60 grader, beroende på leverantör. För ”60 grader” betyder bara ”resultatet som vid en 60-graderstvätt”, förklarar Oskar Herodes.

– Många tillverkare väljer att sänka temperaturen och vattenförbrukningen för att få låga energital på maskinerna. Detta måste då kompenseras med en intensivare trumrörelse som bearbetar tvätten hårdare för att den ska bli ren. Men det sliter på kläderna. Det kan därför vara värt att satsa på en tvättmaskin som kan kombinera egenskaperna att vara energisnål och samtidigt skonsam för kläderna.

Petra Olander

SÅ FÅR DU BORT DEN UNKNA LUKTEN

1. Lufta alltid ur maskinen efter tvätt. Lämna luckan och tvättmedelsfacket öppna.

2. Tvätta en tom maskin med citronsyra. Citronsyra löser upp fett, smuts och mögel. Lägg två påsar citronsyra i tvättmedelsfacket och kör en tom tvätt på 90 grader.

3. Tvätta på 90 grader en gång i månaden för att hålla maskinen fräsch. Passa på att göra handdukar och lakan, som tål gradtalet, riktigt rena.

 

Skriv en kommentar

Mer som detta